Comisiile juridice reunite din Senat și Camera Deputaților au respins marți rapoartele de activitate pe 2019 și 2020 ale instituției Avocatului Poporului. Dacă și plenul comun le va respinge, atunci Renate Weber va fi demisă din funcție.

Renate Weber, numită în funcție în 2019 de majoriteatea PSD-ALDE, a fost des criticată de actuala Coaliție. În timpul ședinței de marți a celor două Comisii reunite, unde Renate Weber a fost prezentă pentru audieri, PSD și AUR au părăsit sala.

Social-democrații au acuzat că se dorește schimbarea Renatei Weber pentru că "a avut dreptate de foarte multe ori” și au anunțat deja că vor ataca la CCR decizia. 

Potrivit negocierilor din Coaliția de guvernare, propunerile discutate pentru a prelua funcția de Avocat al Poporului sunt profesorul universitar Gyula Fabian de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, susținut de UDMR, și profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti, susținut de PNL.

În cazul în care plenul reunit al Parlamentului va respinge cele două rapoarte de activitate, Renate Weber va fi demisă din funcție.