Premierul Marcel Ciolacu a cerut joi noului ministru al Muncii, Simona Bucura, suspendarea din funcții a șefilor Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din județele unde au fost găsite cele mai multe azile care funcționau cu nereguli.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat la finalul ședinței că au fost deschise 47 de dosare penale în urma controalelor efectuate în centrele de asistență socială.

El a mai precizat că verificările sunt "încheiate aproape în proporție de 100%", cu excepția Bucureștiul și județul Ilfov, unde verificările continuă.

+++

"Este a treia ședință de Guvern în care discutăm situația din centrele pentru persoane vârstnice, copii și persoane cu dizabilități. Suntem la finalul controlului la nivel național pe care l-am cerut și deja există date și fapte clare care ne obligă să luăm anumite decizii. Există o situția de netolerat. Județe unde s-au găsit centre fără autorizație, care funcționau clandestin, toate sub ochii funcționarii statului român, plus alte centre cu probleme grave încise sau cu activitatea suspendată. Din punctul meu de vedere este inadmisibil acest lucru", a spus Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit premierului, cele mai multe asemenea centre au fost descoperite în Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman, Vrancea și București, mai ales în Sectorul 1.

În acest context, Ciolacu i-a cerut noului ministru al Muncii ca toți șefii AJPIS și șeful Agenției Municipale București să fie suspendați din funcții până la finalizarea anchetelor disciplinare.

"Am descoperit că este o problemă uriașă și cu munca la negru. Câteodată erau condiții de muncă de Evul Mediu în aceste centre. Este clar că Inspecția Muncii nu și-a făcut treaba. Doamna ministru (al Muncii - n.r.), vă cer să luați aceeași măsură în cazul șefului acestei instituții", a completat Marcel Ciolacu.

Acesta a vorbit și despre "mai mult curaj" pentru a începe desființarea "cu totul" a unor instituții care și-au dovedit incapacitatea de a face față cerințelor.

"Cer președinților de Consilii Județene, în subordinea cărora să află Direcțiile de Asistență Socială din județele amintite, să înceapă să schimbe toți acești directori din funcție. Este evident că nu și-au făcut treaba și datoria. Dacă nu vor face acest lucru, tot dânșii vor răspunde în fața românilor care i-au ales", a mai adăugat prim-ministrul.

De asemenea, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, l-a informat pe Ciolacu de faptul că a dispus deja controale la IPJ-urile din Arad, Maramureș, Hunedoara, Teleorman, Vrancea și la nivelul Poliției Capitalei.

"Sunt ferm convins că demiterile și demisiile sunt necesare, dar nu rezolvă decât o parte a problemei. Urmează modificarea legislația privind acreditarea, monitorizarea, licențierea și controlul acestor centre. Am văzut că doamna ministru al Muncii este determinată să vină rapid cu noile propuneri legislative. Săptămâna viitoare vom avea deja consultări cu organizațiile civice și asociațiile de bolnavi cu dizabilități. Până pe 31 august trebuie să finalizați, doamna ministru, un proiect de lege pe care să-l înaintăm Parlamentului", a mai spus Ciolacu.

Premierul i-a spus și ministrului Proiectelor Europene, Adrian Câciu, că există fonduri europene pentru astfel de centre și are un apel în pregătire, iar ghidul este deja finalizat.

"Sunt 80 de milioane de euro disponibili și, din discuțiile mele la CE, putem crește suma până la 100 de milioane. Sunt convins că puteți lansa acest apel în cursul lunii august", a conchis Marcel Ciolacu.