Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a transmis luni că Raluca Turcan, actuală ministră a Culturii, ar trebui să își de demisia pentru că, atunci când conducea Munca, a avizat funcționarea "azilelor groazei".

"În plan politic, Gabriela Firea și Marius Budăi și-au făcut analizele și au decis să-și dea demisia de onoare. Cred că și doamna Turcan, fiind una dintre persoanele care au avizat azile ale groazei, ar trebui să facă un pas în spate. E un gest de demnitate politică. Nu o acuz pe doamna Turcan că ar fi făcut ceva direct, care să influențeze direct activitatea acelor așezăminte, dar și-a asumat să avizeze un azil care s-a dovedit a fi al groazei", a spus Romașcanu.

În replică, Raluca Turcan a scris pe contul său de Facebook faptul că, la momentul acreditării centrului din Voluntari, "toate lucrurile erau în regulă din punctul de vedere al formalităților legale".

"Semnarea acreditării este o cerință administrativă și o obligație legală, dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege. Sunt acreditați peste 5.500 de furnizori de servicii sociale publice sau private la nivel național (pe an sunt de ordinul sutelor). Oricine intervine pentru a acoperi nereguli în activitatea unor astfel de centre, pentru a ascunde nerespectarea obligațiilor în derularea activității, sau pentru a bloca aflarea adevărului, trebuie să plătească. Sunt ferm convinsă că ancheta va scoate la iveală cine se face vinovat de astfel de lucruri și că făptuitorii vor fi pedepsiți", a scris ea.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat luni pentru News.ro că singurele demisii firești au fost ale miniștrilor și responsabililor care au avut legătură cu ororile din azilele groazei, iar PNL nu are motive să ceară vreunui liberal demisia.

”În acest caz, am avut o demisie firească și una voluntară. Singurele demisii firești au fost cele ale miniștrilor și responsabililor care au avut legătură cu ororile din azilele groazei. PNL nu are motive pentru a cere vreunui liberal o demisie firească și voluntară, deoarece nu există implicații de natură legală, morală sau politică. Dacă va fi cazul, vom decide singuri, nu e cazul să ne ceară partenerii”, a arătat Ionuț Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL a mai spus ”Așa cum nici noi nu am interferat în actul politic al PSD, le cerem colegilor să se concentreze în continuare asupra deciziilor firești și voluntare care trebuie luate pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete”.

”Înțelegem dorința PSD de a relativiza vinovățiile și de a le împărți cu noi, ca buni parteneri de guvernare, dar suntem convinși că această tactică este una greșită, care potențează un discurs generalist care, în final, se va întoarce împotriva ambelor partide”, a precizat Ionuț Stroe.

Întrebat cum comentează declarațiile purtătorului de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, Stroe a spus: ”Eu înțeleg că domnului Romașcanu îi e dor de un post în Guvern, dar poate să stea liniștit, doamna ministru Turcan nu pleacă de la Cultură”.