Românii trebuie să respecte legile românești, nu ce spun politicienii europeni, a declarat ministrul economiei Niculae Bădălău, care a subliniat că el nu va respecta niciodată „ce spune un anume domn Timmersmans nu știu unde”.

Curtea supremă a României vizavi de legislație este Curtea Constituțională, recomandările Comisiei de la Veneția și cele din MCV sunt doar recomandări, iar românii trebuie să respecte legile românești, nu ce spun politicienii europeni, a susținut joi ministrul Niculae Bădălău, în cadrul unor declarații de presă, transmite Agerpres.

El a participat la conferința "Ziua europeană a concurenței și a consumatorului" și a fost întrebat de jurnaliști, la plecare, care este opinia sa cu privire la referendumul ce urmează a fi organizat de președintele țării.

"Dacă eu, ca parlamentar, voi fi consultat, voi spune foarte clar: România are nevoie de un referendum serios, de un referendum ca stat, ca și constituționalitate. Suntem și trebuie să ne definim, pentru că sistemul actual este clar că nu funcționează și dăunează României. Vrem o republică prezidențială, vrem o republică parlamentară sau vrem o republică constituțional-monarhală? Hai să ne gândim foarte bine, nu să întrebăm dacă să fie noapte sau zi! Cred că întrebările pe care le-am auzit până acum, cel puțin în spațiul public, nu fac cinste. Mi se par niște lucruri minore", a afirmat ministrul.

El a apreciat că România are o creștere economică foarte bună, care însă ar putea fi afectată de aceste disensiuni. "Eu am spus că poveștile astea care se întâmplă, cu referendumul etc., pot duce la o prăbușire economică", a arătat oficialul.

Întrebat cum ar putea duce un referendum la prăbușirea economică, el a răspuns: "Nu, eu vorbeam de nefuncționalitatea statului ca sistem în acest moment, în care președintele țării pune frână dezvoltării României, prin tot felul de atacuri la Curtea Constituțională etc."

"Sunt două sisteme: există Guvernul și Președinția. Guvernul produce hotărâri, Parlamentul - legi, iar președintele le atacă, iar aceste lucruri clar că întârzie dezvoltarea economică. Nu-i așa de greu să deducem lucrul ăsta, iar asta ne duce să pierdem bani. Orice declarație politică iresponsabilă are un impact în economia României. Și povestea asta cu bugetul, care a stat o lună jumate atacat la Curtea Constituțională, a produs pagube. Să nu credem că nu a avut efecte economice", a adăugat ministrul.

Bădălău a mai spus că va merge la referendum, dacă va fi un referendum pe Constituție, însă, în cazul în care va fi o întrebare de genul 'cum să fie soare afară ziua', sigur nu.

"Trebuie să discutăm lucruri serioase ca politicieni, de ce au nevoie românii, ce trebuie în statul român, cum trebuie să funcționeze statul român, nu cum ne arde nouă să influențăm politic alegerile, că de fapt lucrul acesta se încearcă. Modificările aduse justiției prin ordonanță de urgență, dacă sunt cele de la Curtea Constituțională, sunt perfect constituționale. Noi trebuie să respectăm deciziile Curții Constituționale, nu trebuie să respect ce spune un anume politician european pe la Bruxelles, nici pe la Satu Mare, nici nicăieri. Trebuie să respectăm legea, ca toți cetățenii obișnuiți din această țară, iar Curtea supremă a României vizavi de legislație este Curtea Constituțională", a continuat oficialul guvernamental.

Bădălău a subliniat, când i s-au adus în vedere recomandările Comisiei de la Veneția și cele din MCV, că "discutăm de recomandări".

"Eu respect legile țării românești. Atunci când merg în Germania și în Statele Unite, respect legile țării respective", a spus el, adăugând ironic: "Deci, n-o să respect niciodată ce spune un anume domn 'Timmersmans' nu știu unde, ci respect legile țării, ca cetățean român. Și trăiesc aici".

De asemenea, întrebat de ce modificările la Legile justiției nu se fac în Parlament, Bădălău a răspuns că nu se pricepe la justiție.

"Domnișoară, mă pricep la justiție probabil cât vă pricepeți și dumneavoastră. Dar ca român, vreau să spun că trăiesc în România și respect legile românești, restul, iertați-mă, sunt atâția oameni specialiști în drept, încât, cu unul în plus ca mine chiar ar fi un dezastru", a susținut el.

Jurnaliștii au insistat, întrebându-l dacă nu consideră că ar trebui totuși discutate recomandările care vin din partea instituțiilor europene, din moment ce România a aderat la Uniunea Europeană.

"Uniunea este membru, noi suntem membri europeni. Vreau să vă spun că eu sunt unul dintre cei care susțin ca să primim toți cetățenii pașaport european, nu pașaport românesc, deci trebuie să avem o integrare totală și cred în asta. Dar în același timp, cred că sunt român și românii trebuie să fie respectați. Legile române trebuie să fie respectate și de domnii din Olanda, din Franța și de oriunde. Ambasadorii nu-și pot permite să calce în picioare voința poporului. Despre asta discutăm. Dacă acum 150 de ani respectam ce spune pașa de la Stambul, acum 60 de ani respectam ce spune președintele Uniunii Sovietice, acum vreau să respect ce spun legile românești. Sunt român!", a subliniat ministrul Economiei.

El a evidențiat și faptul că este campanie electorală în toată Europa în această perioadă.

"Eu cred că trebuie să avem un referendum pe teme serioase", a mai spus el, iar jurnaliștii l-au întrebat dacă justiția este o temă serioasă.

"E o temă foarte serioasă, dar impozitele sunt o temă serioasă? Haideți să întrebăm oamenii dacă vrem să mai plătească impozite. Eu cred că justiția și legile din România trebuie respectate de toți cetățenii cu sfințenie, nu poți să întrebi cetățenii dacă sunt de acord să respecte legile", a arătat ministrul Economiei.

De asemenea, întrebat dacă nu crede că Executivul din care face parte face pași înapoi în lupta anticorupție, el a afirmat: "Guvernul nu se ocupă de anticorupție, ci de gestionarea țării. De anticorupție sunt instituțiile: DNA, PNA, DIICOT etc. Eu văd o campanie electorală și în România, văd politicieni care sunt demagogi și care încearcă să spună, am observat inclusiv ieri că un număr de ambasadori și politicieni spun 'Nu dați ordonanța!', cu toate că nimeni nu pomenise de vreo ordonanță și cred că este o campanie artificial creată. O înțeleg, unii nu au ce să spună pentru că nu au făcut nimic în viața asta, nu au programe politice, n-au ce spune românilor și spun bazaconii".

Niculae Bădălău a precizat că probabil ar trebui emisă o ordonanță de urgență pentru modificarea Legilor justiției, "dacă societatea o cere și dacă specialiștii în drept, profesorii și magistrații consideră că da".