Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a explicat, luni, că pacienții care vor dori să fie tratați la modul privat în spitalele publice vor plăti un onorariu după un plan tarifar, inclusiv pentru infirmieră.

El a precizat că pacientul va plăti la casierie, toate situațiile în care medicul acordă îngrijiri private sau reglementate prin lege urmând să fie declarate și fiscalizate. 

Nicolae Bănicioiu a declarat, la Realitatea TV, că medicii vor avea ”onorarii prin lege și cu plan tarifar”, ”exact așa cum e la francezi”.

”Eu vreau să mă duc la medicul cutare care nu mă poate consulta astăzi că nu e de gardă sau nu are astăzi timp de alți pacienți deoarece are pacienți programați, atunci într-adevăr plătesc un onorariu pentru medicul respectiv. E o modalitate de a scoate la lumină acei bani care circulau aiurea și de a nu mai fi situațiile alea cu plicul”, a afirmat ministrul Sănătății.

Întrebat cum se va proceda în cadrul unei intervenții de urgență, când pacientul vrea să mulțumească medicului sau asistentei, Bănicioiu a explicat: ”Puteți mulțumi spunându-i simplu «mulțumesc». Și puteți plăti conform unui tarif existent, o anumită sumă de bani care e reglementată prin lege și prin hotărârea Consiliului de Administrație al spitalului”.

Întrebat dacă și la infirmieră va fi un plan tarifar, ministrul a confirmat: ”E o echipă medicală, da. În cazul în către doriți să fiți tratată la modul privat în spitalul public”.

Ministrul Sănătății a subliniat că situația cu plicul nu se va mai întâlni în România.

”Toate șituațiile în care medicul acordă îngrijiri private sau reglementate de vreo lege în vigoare sunt declarate și fiscalizate. Pacientul plătește la casierie și 16% impozit. Partea asta (cu plicul) nu va mai exista”, a explicat Nicolae Bănicioiu.

Precizările ministrului Sănătății vin după ce premierul Victor Ponta a anunțat, pe 18 august, că Ministerul Justiției va iniția un proiect de lege prin care atențiile primite de medici de la pacienți să devină legale după terminarea actului medical, fără o condiționare anterioară din partea medicului, iar banii astfel primiți de medici vor fi declarați și impozitați.

”Medicii nu mai sunt funcționari publici prin decizia adoptată anul trecut, Ordonanța 2 din 2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcționarilor publici. Ea a fost de altfel aprobată de Parlament. Ministrul Justiției, împreună cu reprezentanți din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, și nu cu o ordonanța de urgență. Legea să prevadă, pe înțelesul tuturor, faptul că acele contribuții suplimentare pe care pacienții vor să le aducă pentru medic, pentru asistent, să fie cu definirea cumulativa a trei condiții: să nu fie condiționată de medic, să fie după încheierea actului medical și să fie declarate, așa încât să fie și fiscalizate”, a spus Ponta, la Guvern, după o discuție cu reprezentanții sindicatelor din Sănătate.