Președintele USR a declarat marți că parlamentarii partidului vor vota împotriva modificării Constituției pentru redefinirea noțiunii de familie, considerând că este o temă falsă. Referendumul e un instrument folosit politic de PSD, a spus Cioloș.

"Suntem împotriva modificării Constituției. Este o temă falsă, o problemă care nu aduce nimic nou în România. Un referendum ar trebui să rezolve o problemă a societății - consulți societatea pentru a rezolva o problemă. Acest referendum nu e decât un eventual recensământ pentru dezbinare, pentru că a doua zi după referendum viața niciunei familii, viața niciunei femei abuzate, niciunui copil nu va fi mai bună cu absolut nimic. Nu se rezolvă nicio problemă. E o temă folosită a patra oară de Liviu Dragnea pentru a muta atenția societății de la temele cu adevărat importante. Recomandarea noastră de vot pentru colegi este de vot <împotrivă>”, a declarat Dan Barna, citat de Mediafax.

La rândul său, fostul premier Dacian Cioloș, președinte fondator al Mișcării România Împreună, a susținut că referendumul este folosit politic de PSD:

"Îl scoate de la naftalină de câte ori au de acoperit câte o temă. Ba îl votează, ba nu îl votează, tot mai mult comentează despre el decât să facă niște lucruri pentru familie. Nu cred că aceasta este modalitatea de a rezolva problema pentru toți cei care vor să susțină o familie formată din un bărbat și o femeie, care să aibă copii, care să își poată educa copiii, să îi ducă la școală, să poată să îi trateze atunci când au probleme de sănătate. Toate lucrurile astea ar însemna să ai grijă de familie în România, nu să modifici o Constituție fără ca asta să aibă un impact imediat asupra calității vieții în România".

În opinia sa, cei care vor să susțină familia ar trebui să se gândească la o serie de politici publice, notează Agerpres.

"Eu cred că cei care într-adevăr se gândesc la familie și vor să susțină o familie care să aibă copii și pe care să îi educe corect ar trebui să se gândească la o serie de politici publice. (...) Ce a făcut Guvernul actual ca să împiedice separarea familiilor dintre un bărbat și o femeie care au copii, dintre care un părinte trebuie să plece să lucreze în străinătate pentru că nu are condiții aici și celălalt să rămână cu copiii sau mai rău când amândoi trebuie să plece? Astea sunt problemele familiei și ale familiei tradiționale în România pe care PSD o vede doar ca pe un instrument de manipulare politică pentru a acoperi alte lucruri pe care dorește să le facă", a punctat Cioloș.

Propunerea legislativă de revizuire a Constituției care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie este înscrisă pentru dezbatere și vot pe ordinea de zi de marți a plenului Senatului, după ce a trecut de Camera Deputaților.