Președintele USR, Dan Barna, susține, după o nouă serie de consultări cu Klaus Iohannis pe tema desemnării unui nou premier, că președintele își dorește alegeri anticipate, dar doar după prezidențiale.

"Am ieșit de la consultări unde președintele Iohannis mi-a reconfirmat că își dorește alegeri anticipate. Chestiunea calendarului pentru anticipate consideră însă ca trebuie abordată abia după alegerile prezidențiale. Argumentul pe care l-a invocat a fost nevoia de a o înlocui urgent pe Dăncilă", a scris Dan Barna pe pagina lui de Facebook.

El îi cere președintelui să nu gandească "de pe azi pe mâine" și spune că anticipatele sunt cele mai bune acum, când "PSD e slab".

"Domnule Iohannis, haideți să nu mai gândim pe azi pe mâine. Care e alternativa la anticipate? Să puneți acum un guvern slab, fără susținere parlamentară, aflat în permanență la mâna PSD și a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta și Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie și ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Ați uitat anul 2016? Știu foarte bine despre ce vorbesc, am fost în guvernul Cioloș, știu cât de mult ne-a afectat lipsa de susținere.Haideți mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab. Să mergem acum în fața oamenilor și să câștigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte. Dacă vreți cu adevărat să scăpăm țara de PSD; aveți curajul să facem acum anticipate", a mai scris el.


De asemenea, Dan Barna îi propune președintelui să facă un angajament ca, oricare dintre ei va câștiga alegerile, să modifice Constituția în sensul ca președintele să aibă posibilitatea ca să inițieze un referendum de dizolvare a Parlamentului atunci când acesta nu mai reflectă voința cetățenilor.