Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate în primele cinci zile de mandat ale Cabinetului său, de la sfârșitul lunii noiembrie, fiind urmat de miniștrii Alexandru Rafila, Adrian Câciu, Sorin Grindeanu, Sorin Cîmpeanu și Lucian Bode.

Datele au fost culese din Barometrul vizibilității miniștrilor, o analiză realizată de News.ro și de Agenția de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise și online.

Pe ultimele locuri sunt, în ordine, miniștrii Digitalizării - Florin Roman, Economiei - Florin Spătaru și cel al Culturii - Lucian Romașcanu. Jumătatea superioară a topului este dominată de miniștrii PSD.

Astfel, pe primul loc se află prim-ministrul Nicolae Ciucă, cu 5.276 de mențiuni în presa scrisă și online, vîrful de vizibilitate fiind atins în a doua zi de la preluare mandatului, 26 noiembrie, și în 30 noiembrie, zile în care a avut loc ședința de Guvern în care a fost aprobată rectificarea bugetară, a participat la preluarea portofoliului Apărării de către Vasile Dîncu, a reacționat la recomandările OMS cu privire la varianta sud-africană a noului coronavirus, a vizitat șantierul drumului care va face legătura cu podul Giurgiu - Ruse și a făcut declarații referitoare la certificatul verde.

Pe pozița a doua în top, cu peste 3.900 de mențiuni, este ministrul Sănătății Alexandru Rafila.cu o mai mare vizibilitate în zilele în care a anunțat măsuri pentru călătorii care revin din Africa de Sud și a făcut mai multe declarații privind certificatul verde și relația cu șeful DSU Raed Arafat.

La mare distanță, cu 1.914 mențiuni, este ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, al cărui maxim de vizibilitate a venit odată cu declarațiile făcute după ședința de Guvern în care a fost adoptată rectificarea bugetară și cu cele dintr-o emisiune televizată, în care a vorbit despre valoarea noului punct de pensie, subvenția la gigacalorie și banii împrumutați de guvernele anterioare.

Adrian Câciu este urmat de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, cu 1.600 de mențiuni, cele mai multe pe fondul discuțiilor referitoare la repatrierea românilor blocați în Africa de Sud și al deschiderii  Lotului 2 al autostrăzii Sebeș. - Turda.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, de obicei ocupant al locurilor 2 și 3 în top, trece pe locul 5, cu 1.309 mențiuni în presa scrisă și online, cele mai numeroase în 26 și 29 noiembrie, odată cu declarațiile privind banii primiți de minister la rectificare și în ziua în care a prezentat o demonstrație video privind utilizarea testelor de salivă pentru depistarea infectării cu noul coronavirus în școli.

Ultimul cu peste 1.000 de referiri este ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, cu o mai mare vizibilitate în zilele în care a anunțat regulile pentru desfășurarea ceremoniilor din 1 Decembrie, a comentat cazul polițistului de la Giurgiu care ar fi cerut să fie recompensat cu un porc de 160 de kg, anunțând încetarea împuternicirii șefului de la Rutieră din Giurgiu și cercetarea disciplinară a mai multor polițiști și a vorbit despre măsurile luate în contextul apariției variantei Omicron a noului coronavirus.

Destul de aproape de limita de 1.000 de mențiuni este ministrul Familiei, Gabriela Firea, vârfurile fiind în ziua preluării mandatului, când a vorbit despre portofoliul pe care îl deține, despre banii primiți la rectificare și a lansat atacuri la adresa succesorului său la Primăria Capitalei, Nicușor Dan.

Firea este urmată de Marius Budăi, Vasile Dîncu, Adrian Chesnoiu și de Bogdan Aurescu, toți regăsindu-se în jumătatea superioară a clasamentului.

Pe ultimele locuri sunt în ordine, miniștrii Digitalizării - Florin Roman, Economiei - Florin Spătaru și cel al Culturii - Lucian Romașcanu.