Fostul președinte Traian Băsescu, afirmă, de Ziua Limbii Române, că la București și Chișinău se vorbește aceeași limbă, sunt împărtășite aceeași cultură și aceeași credință și că toate acestea vor fi făcute cândva și în aceeași țară.

"Este Ziua Limbii Române! Este al cincilea an de când onorăm la unison, români de-o parte și de alta a Prutului, dar și de peste tot în lume, Limba Română. La București și Chișinău vorbim aceeași limbă, împărtășim aceeași cultura, aceeași credință și ne închinăm înaintașilor aceleiași istorii. Cândva, cu siguranță, le vom facem pe toate în aceeași țară!", a scris Băsescu, care a subliniat că este conștient de faptul că peste Prut, în comunitățile istorice din vecinătatea țării noastre, dar și în Diaspora, păstrarea vie a limbii române presupune eforturi, suferințe și chiar riscuri, iar "acestor români le datorăm respect și recunoștință".

Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an, la 31 august, după ce, plenul Camerei Deputaților a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 voturi pentru, două împotrivă și cinci abțineri, un proiect de lege în această privință. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013, potrivit Agerpres. Ziua Limbii Române se sărbătorește în Republica Moldova începând din anul 1990.