Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost citat, vineri, la Parchetul instanţei supreme, pentru a da o declaraţie în dosarul în care este acuzat de ameninţarea Gabrielei Firea, a solicitat o confruntare cu senatorul PSD.

Întrebat dacă a dat o declaraţie în faţa anchetatorilor, Băsescu a răspuns afirmativ.

"Nu am făcut decât un lucru simplu. Mă apăr și voi continua să mă apăr. (...) Este un punct de vedere, eu am altul", a declarat fostul şef al statului la ieșirea de la Parchetul General.

Avocatul senatorului PSD, Lucian Bolcaş, a declarat că fostul preşedinte a solicitat o confruntare cu Gabriela Firea şi urmează ca procurorul de caz să se pronunțe procurorul de caz. 

Traian Băsescu a fost citat de procurori, pentru a da o declaraţie, după ce, pe 2 septembrie, aceştia au schimbat încadrarea faptei de care este acuzat fostul preşedinte faţă de Gabriela Firea, din şantaj în ameninţare, relatează Mediafax.

Parchetul ICCJ a dispus, în 11 martie, începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, după ce anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Băsescu de şantaj.

Cercetările în acest dosar fuseseră suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu întrucât acesta beneficia de imunitate.

Parchetul instanţei supreme anunţa, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea mai multor parlamentari, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele are imunitate.

Scandalul Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist".

"Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este "o şantajistă de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix", a precizat Băsescu.

Gabriela Firea a reacţionat, afirmând că aşteaptă cu interes reacţiile instituţiilor şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".Senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanţei supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj.

În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragneaşi Ilie Sârbu, au semnat un denunţ de şantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie 2014, la Parchetul instanţei supreme.