Fostul președinte Traian Băsescu a fost citat, vineri, la Parchetul instanței supreme, pentru a da o declarație în dosarul în care este acuzat de amenințarea Gabrielei Firea, a solicitat o confruntare cu senatorul PSD.

Întrebat dacă a dat o declarație în fața anchetatorilor, Băsescu a răspuns afirmativ.

"Nu am făcut decât un lucru simplu. Mă apăr și voi continua să mă apăr. (...) Este un punct de vedere, eu am altul", a declarat fostul șef al statului la ieșirea de la Parchetul General.

Avocatul senatorului PSD, Lucian Bolcaș, a declarat că fostul președinte a solicitat o confruntare cu Gabriela Firea și urmează ca procurorul de caz să se pronunțe procurorul de caz. 

Traian Băsescu a fost citat de procurori, pentru a da o declarație, după ce, pe 2 septembrie, aceștia au schimbat încadrarea faptei de care este acuzat fostul președinte față de Gabriela Firea, din șantaj în amenințare, relatează Mediafax.

Parchetul ICCJ a dispus, în 11 martie, începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, după ce anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Băsescu de șantaj.

Cercetările în acest dosar fuseseră suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de președinte al lui Traian Băsescu întrucât acesta beneficia de imunitate.

Parchetul instanței supreme anunța, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru șantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată și sesizarea mai multor parlamentari, însă punerea în mișcare a acțiunii penale a fost suspendată, întrucât președintele are imunitate.

Scandalul Băsescu - Firea a început după ce fostul președinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că și acum poate spune că aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist".

"Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa ce se întâmplă pe moșia soțului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

Fostul șef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este "o șantajistă de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o șantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine școala turnătorului Felix", a precizat Băsescu.

Gabriela Firea a reacționat, afirmând că așteaptă cu interes reacțiile instituțiilor și ale ambasadelor statelor democratice față de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".Senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanței supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru amenințare și șantaj.

În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragneași Ilie Sârbu, au semnat un denunț de șantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie 2014, la Parchetul instanței supreme.