Traian Băsescu a declarat că Schengen e prăbușit din cauza corupției și i-a cerut ”profesorului” Timmermans să-și ia refugiații la el acasă, deoarece România nu trebuie să fie solidară cu cei nesăbuiți care au cedat la presiunile minorităților lor.

Traian Băsescu a calificat, luni, anunțul președintelui Klaus Iohannis privind primirea a circa 1.700  de refugiați drept ”o concesie” pe care România nu avea dreptul să o facă, întrucât nu e datoare țărilor care au considerat că este ”incapabilă” să-și apere frontierele și nu au acceptat-o în Schengen.

”Cei care se uitau de sus la România... că ei sunt în Schengen. Uitați-vă că nu sunt în stare să-și protejeze frontierele nu de anul acesta și nu de luna trecută, de vreo trei ani. În schimb n-au încetat o clipă să dea lecții României”, a afirmat, luni seara, la B1 Tv, fostul președinte Traian Băsescu. 

El a susținut că n-ar ierta lucrul aceasta ca șef de stat.

”Sunt țări mai corupte decât România în interiorul UE. Ceea ce nu înseamnă că România nu trebuie să nu lupte împotriva corupției. Este problema noastră”, a spus Băsescu, adăugând că spațiul Schengen este prăbușit din cauza corupției. 

Fostul șef al statului i-a cerut ”profesorului olandez” Frans Timmermans să-și ia refugiații acasă la el. 

”Timmermans, ca ministru de externe al Olandei ne dădea lecții, la fel și ambasadorul Olandei (Matthijs van Bonzel – n.r.) .... Domn' profesor olandez să-și ia refugiații la el acasă, că nu prin Portul Constanța intră droguri în UE, ci prin Portul Rotterdam”, a spus Băsescu.

 ”Știau că și la ei e putregai, aveau grijă să pună în valoare doar putregaiul din România, pe care noi cinstit îl recunoaștem. Fraților, da' ce-i la voi!”, a mai spus Traian Băsescu.

Totodată, el l-a contrazis pe Klaus Iohannis, care a declarat, anterior într-o conferință de presă, că asupra României nu există presiunea vreunui val migraționist, subliniind că de vreo 2-3 ani există presiune pe frontierele României cu Ucraina, cu Serbia și chiar cu Bulgaria, dar România a reușit să gestioneze ”exemplar” acest lucru ”nefiind în marele spațiu Schengen”. 

Băsescu a mai explicat că România a fost ”extrem de selectivă în a acorda azil”.

”De unde până unde peste noapte trebuie să fiu solidar cu cei care au fost nesăbuiți? Cu cei care n-au rezistat la presiunea minorităților de la ei din țară, cu cei care au jucat pentru voturile celor cărora le-au acordat cetățenie peste noapte?”, s-a întrebat fostul președinte.