Raportul Comisiei parlamentare conţine printre concluzii faptul că Traian Băsescu şi guvernul Boc au întreprins ”acţiuni concrete pentru favorizarea fraudării alegerilor”. Posibile infracţiuni: constituirea de grup infracţional, fals şi uz de fals.

”Comisia a constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acţiuni ale celor două instituţii au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acţiunile fiind premeditate. În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidenţiale, reprezentanţii celor două instituţii au acţionat în forţă, cu rea credinţă, în total dispreţ faţă de lege”, se arată în concluziile raportului, citat de Mediafax.

Acţiunile fostului preşedinte şi ale membrilor Guvernului PDL de atunci - susţine Comisia - a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor.

Concluzia se bazează pe faptul că ministrul de Interne Dan Nica a fost demis, acţiune urmată de schimbarea, prin decrete prezidenţiale, a tuturor miniştrilor PSD cu miniştri interimari de la PDL pe 1 octombrie 2010.

"Aceste decrete sunt emise cu încălcarea legii, deoarece în momentul emiterii de către preşedinte, decretul nr.1360 privind constatarea vacanţei tuturor posturilor de membru al Guvernului ale miniştrilor PSD, ca urmare a demisiilor acestora nu fusese publicat, deci nu exista (art.100 alin. (1) din Constituţie)", se arată în raport.

Ulterior, au fost schimbaţi şi 20 de prefecţi cu impact direct asupra organizării alegerilor.

Preşedintele Băsescu este acuzat şi fals intelectual şi uz de fals, iar membrii guvernului Boc de abuz în serviciu prin Hotărârile de Guvern privind schimbarea prefecţilor.

Raportul va ajunge în plen.

În ce priveşte măsurile propuse, Comisia de anchetă spune că doar Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate decide dacă începe sau nu urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu, iar în cazul guvernului Boc ”rămâne la latitudinea preşedintelui României dacă cere urmărirea penală a foştilor membri ai guvernului care nu au în prezent calitatea de parlamentar".

Cei trei reprezentanţi ai PNL în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 s-au retras de la şedinţa convocată pentru redactarea şi votul Raportului, acuzând faptul că PSD-ALDE vrea să impună un document „gata făcut”, fără a-l mai discuta.