„România este de părere că relația transatlantică trebuie să fie cât de solidă se poate”, a spus șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis a spus luni că el crede „în continuare că baza NATO este relația transatlantică și ea este și rămâne vitală pentru modul în care vor evolua și Europa, și America de Nord. Aceasta relație nu poate să dispară, ea poate să fie mai intensă sau mai puțin intensă, dar ele rămân, aceste relații”.

Potrivit HotNews.ro, Iohannis a făcut aceste declaratii în contextul în care a fost invitat de jurnaliști să comenteze afirmațiile Angelei Merkel, care catalogase, duminică, drept „aproape încheiată” vremea în care încrederea prevala, într-o aparentă aluzie la relațiile dintre Europa și Statele Unite. Cancelarul german a mai spus în cadrul unui miting electoral la Munchen că europenii trebuie sa își ia soarta în mâini și să nu se mai bazeze pe SUA și Marea Britanie ca până acum.

Iohannis consideră însă că declarația Angelei Merkel a apărut poate „în baza unor așteptări care nu au fost atinse la summit-ul NATO”.

 

„Această relație nu poate să dispară, ea poate să fie mai intensă sau mai puțin intensă, dar ele rămân, aceste relații”.