Parlamentarii USR au propus marți un proiect de declarație comună a celor două Camere ale Parlamentului cu privire la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Republica Belarus, potrivit unui comunicat de presă transmis de formațiune.

Declarația vine în contextul înmulțirii protestelor pro-democrație din partea cetățenilor belaruși, în urma suspiciunilor privind fraudarea alegerilor prezidențiale și a violențelor cu care autoritățile au răspuns protestelor din ultima perioadă. 

"Atunci când asistăm la suprimarea unor manifest democratice firești, și când e vorba de folosirea violenței populație pașnicei, o țară democratică nu poate și nu trebuie să rămână în pasivitate. Nu credem în tratarea cu mănuși a dictatorilor, iar în momentul în care aceștia ajung să folosească muniție de război împotriva propriilor cetățeni, nu avem voie să stăm deoparte. Cu atât mai mult cu cât suntem cetățeni ai unei țări care și-a câștigat libertatea cu prețul vieții multor oameni. România, împreună cu restul lumii libere, trebuie să condamne în termeni fermi represiunea din Belarus” a declarat Dan Barna, președintele USR și vicepreședintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaților.

USR susține că, prin adoptarea unei astfel de declarații, România se va alătura statelor aliate și partenere și instituțiilor europene în condamnarea posibilei fraudări a scrutinului din data de 9 august 2020, în condamnarea reprimării violente a manifestanților pașnici cât și în sprijinirea aspirațiilor democratice ale cetățenilor belaruși.