Ben Toma, politician american de origine română, a fost învestit luni în funcția de speaker al Camerei Reprezenzanților din Arizona.

Ben Toma este de origine română, el plecând din Cluj în Statele Unite, cu familia, în 1987, când avea aproape 8 ani.

În urma alegerilor americane de la mijloc de mandat care au avut loc anul trecut, Ben Toma, a devenit românul cu cea mai înaltă funcție politică din SUA, după ce a fost ales de către grupul parlamentar al Partidului Republican ca președinte al Camerei Reprezentanților din Statul Arizona.

În legislatura trecută, Ben Toma deținuse funcția de lider al majorității republicane din Camera Reprezentanților Arizona.

În 2022, Ben Toma a primit premiul "Legislator of the Year” din partea American Legislative Exchange Council, pentru două legi pe care le-a promovat, considerate revoluționare: cea mai mare tăiere de taxe din istoria Statului Arizona și o reformă profundă a sistemului de educație.

La sesiunea de deschidere a Camerei Reprezentanților a statului Arizona, în cadrul căreia președintele (speaker-ul) ales, Ben Toma, a fost învestit în funcție, a participat și ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru.        

Cu ocazia vizitei în statul Arizona, pe agenda ambasadorului Andrei Muraru se află o serie de întâlniri cu conducerea Arizona Commerce Authority - principala organizație de dezvoltare economică a statului Arizona, cu conducerea companiei Onsemi – lider în industria de semiconductori, precum și discuții cu lideri ai companiei Intel.

De asemenea, ambasadorul Muraru are programate întâlniri cu lideri politici și economici din statul Arizona organizate de Phoenix Committee on Foreign Relations și cu membri ai comunității românești.