Bianca-Diana Mihăiță va exercita atribuțiile de președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), în urma eliberării din funcție a lui Ion Ghizdeanu, potrivit unei Decizii publicate joi în Monitorul Oficial.

Bianca Mihăiță este director la Direcția de programare economică din CNSP, potrivit Agerpres.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, încă de miercuri, că va semna demiterea lui Ion Ghizdeanu din funcția de președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

„Am solicitat decizia de demitere a domnului Ghizdeanu, pentru că știți bancul acela: îl întreabă un lider politic cât este creșterea economică, răspunsul - cât doriți dumneavoastră. M-a deranjat că au semnat contracte pe FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții - n.r), după știința mea chiar în perioada procedurii de învestire a Guvernului, o chestiune pe care, vă spun sincer, nu pot să o accept și probabil în cursul zilei de azi (miercuri - n.r.) voi semna demiterea domniei sale și vom numi pe altcineva", a spus Orban, la o conferință de presă organizată la Ministerul Finanțelor Publice.

Ion Ghizdeanu este președinte la Comisia Națională de Strategie și Prognoză din martie 2005, după ce a ocupat funcția de director general al instituției, începând din anul 2000.

În timpul guvernării PSD, Comisia de Prognoză a primit atribuții sporite în proiectele strategice de investiții de tip parteneriat public-privat, urma să administreze celebrul Fond de Dezvoltare și Investiții propus de Liviu Dragnea, ba chiar dobândise atribuții în domniul controlului fiscal, printr-un parteneriat cu ANAF.