Ea va sublinia, cu prilejul întâlnirilor pe care le are programate, determinarea Guvernului de a coopera cu CE și cu alte instituții UE în vederea găsirii celor mai bune soluții, inclusiv la problemele ce fac obiectul actelor normative din justiție.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, va participa, marți, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), de la Bruxelles, anunță MAE.

Reuniunea are ca principal subiect discutarea agendei viitorului Consiliu European din 9-10 martie 2017, cu accent pe locuri de muncă, creștere și competitivitate, securitate și relații externe UE. 

”În egală măsură, înaltul oficial român va sublinia, cu prilejul întâlnirilor pe care le are programate, determinarea Guvernului României de a coopera cu Comisia Europeană și cu celelalte instituții europene în vederea găsirii celor mai bune soluții, inclusiv la problemele stringente care fac obiectul actelor normative din domeniul justiției. Ministrul delegat Ana Birchall va reitera angajamentul ferm al Executivului de la București de a depune eforturi susținute pentru consolidarea statului de drept și a luptei împotriva corupției în România”, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, la CAG este prevăzută o discuție asupra urmăririi implementării deciziilor Consiliului European din decembrie 2016, pe baza unei evaluări privind prioritățile cheie ale Uniunii și măsurile întreprinse în domenii precum migrație și frontiere externe, securitate internă, externă și apărare, respectiv aspecte comerciale, sociale și de tineret.

Totodată, la reuniunea CAG va fi prezentată Comunicarea Comisiei privind pașii următori pentru un viitor durabil al Europei, comunicare care face referire la obiectivele de dezvoltare durabilă și la acțiunea Uniunii în raport cu acestea.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, Ministrul delegat Ana Birchall va avea o serie de întâlniri bilaterale cu înalți oficiali europeni, între care și Comisarul european pentru Justiție, Consumatori și egalitate de gen, Vĕra Jourová.

Misiune la Bruxelles

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, vor explica, la Bruxelles, situația referitoare la modificarea Codurilor penale, a anunțat duminică premierul Sorin Grindeanu.

"Mâine, deja, ministrul de Externe împreună cu doamna Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene, vor merge spre Bruxelles. Am discutat astăzi cu cei doi colegi ai mei tocmai pentru a merge să explice ceea ce s-a întâmplat și pentru a pregăti prezența mea și a altora la Bruxelles (...) De mâine, cei doi miniștri se află la Bruxelles până cred că poimâine, în pregătirea a ceea ce înseamnă viitoarea vizită", a declarat Sorin Grindeanu, potrivit Agerpres.