Birourile permanente reunite au fost convocate marți, de la ora 15:30, pentru a discuta cele două moțiuni de cenzură aflate acum în circuitul parlamentar.

UPDATE

Conducerea USR PLUS a decis marți ca parlamentarii săi să voteze orice moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu, indiferent dacă e moțiunea proprie sau cea a PSD, a anunțat purtătorul de cuvânt Ionuț Moșteanu.

+++

Birourile permanente reunite au decis în unanimitate de voturi ca moțiunea PSD să fie citită joi în plenul comun, iar dezbaterea și votul final să aibă loc marțea viitoare. În același timp, BPR-urile au decis, cu voturile PSD și PNL, ca în cazul moțiunii USR PLUS-AUR să se aștepte motivarea deciziei CCR.

Biroul Executiv al PNL a decis formarea unor echipe de negociere, însă nu este clar încă cu cine vor negocia aceștia. USR PLUS a anunțat că va vota moțiunea PSD, la fel și cei din AUR. 

"S-au format două echipe de negociere la Camera Deputaților și la Senat pentru a păstra majoritatea în Parlamentul României. În același timp am discutat, și am luat și câteva decizii, câteva mesaje ferme din partea Partidului Național Liberal. În primul rând, știm foarte clar în ce situație se află România, astăzi. Urmează o perioadă dificilă în iarnă. Prețurile au crescut și la construcții, am găsit deja soluții pentru aceste probleme", a declarat liderul PNL, Florin Cîțu.

Întrebat cum va face un nou Guvern dacă USR PLUS va vota moțiunea PSD, Cîțu a răspuns: "Rămânem deschiși colaborării cu cei de la USR până în momentul în care vor vota o moțiune împotriva Guvernului".

+++

Astfel, în cazul moțiunii de cenzură depuse de USR-PLUS și AUR se va discuta un calendar pentru dezbatere și vot, iar în cazul moțiunii depuse luni de PSD se va discuta despre calendarul de citire, dezbatere și vot.

Citește și: CCR admite sesizarea Guvernului, dar moțiunea de cenzură merge mai departe

Liderul deputațilo USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a spus, la Digi24, că trebuie votată prima moțiune care ajunge la vot, iar "fiecare zi cu Cîțu la Palatul Victoria e o zi pierdută pentru România".

"Trebuie clarificată majoritatea din Parlament care susține un Guvern în momentul acesta”, a declarat Moșteanu.

De cealaltă parte, vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Florin Roman, a declarat că PNL așteaptă motivarea deciziei CCR pentru a stabili un calendar pentru dezbaterea și votul asupra moțiunii USR PLUS - AUR.

De altfel, Roman a spus că moțiunea depusă de PSD va intra în Birourile permanente reunite și urmează să fie stabilit un calendar pentru citire, dezbatere și vot.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat la Parlament că au depus această moțiune de cenzură deoarece CCR a stabilit că există un conflict constituțional în cazul celei inițiate de USR PLUS și AUR.

”Sper că cei de la USR-PLUS și AUR sunt serioși și vor vota moțiunea PSD, cum și noi am zis că o vom vota dacă nu e conflict constituțional”, a spus Ciolacu, adăugând că alegerile anticipate reprezintă singura soluție de rezolvare a crizei politice.

Ciolacu a mai declarat că va propune Birourilor permanente reunite ca moțiunea de cenzură a PSD să fie dezbătută joi, iar votul să fie dat într-un plen comun convocat pentru ziua de luni.

De la ora 15:00, liberalii se reunesc în prima ședință a Biroului executiv de când președinte al partidului este Florin Cîțu. Potrivit unor surse, aceștia discută strategia în situația actuală, deoarece sunt șanse foarte mari ca Guvernul să fie demis prin moțiune.