Secretarul de stat american Antony Blinken și-a început vizita în România la Ateneul Român, alături de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

"Parteneriatul nostru Strategic a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol. 25 de ani reprezintă un jalon foarte important care ne determină să conștientizăm că în 1997 s-a născut o generație care a crescut și s-a maturizat odată cu Parteneriatul Strategic. Sunt convins că această generație va face tot ce îi stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice. (...)", a spus Nicolae Ciucă la Ateneul Român.

Ciucă a mai spus că prezența lui Antony Blinken în România confirmă interesul pe care SUA îl acordă Parteneriatului Strategic și a dat asigurări că Guvernul va face totul pentru consolidarea și extinderea acestuia.

"Avem o cooperare substanțială între România și SUA și vreau să vă asigur că Guvernul, pe baza valorilor și intereselor comune, va continua să întărească Parteneriatul, pentru că el reprezintă pilonul fundamental al politicii noastre externe și de securitate", i-a transmis Nicolae Ciucă lui Antony Blinken.

Secretarul de stat s-a declarat bucuros să fie din nou la București, amintind că a mai fost în Capitală în 1997, atunci când președintele american Clinton și președintele Constantinescu au anunțat lansarea Parteneriatului Strategic.

"A fost momentul când poporul român a fost o sursă de inspirație în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți ar fi putut atunci să își închipuie cum va fi situația după 25 de ani cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale", a declarat Blinken.

Declarațiile celor doi au fost făcute marți dimineață dup vizita de la Ateneul Român a expoziției "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic", un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice și culturale dintre poporul român și cel american.

Înainte, oficialii au participat la un scurt moment artistic susținut pe scena Ateneului Român.