USR a sesizat Autoritatea de Management, Oficiul European de Luptă Antifraudă, Parchetul European și Curtea de Conturi în cazul licitației desfășurate de Poliția Română pentru achiziționarea de automobile BMW, informează Agerpres.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele USR, Cătălin Drulă, a precizat că achiziția implica bani europeni și că au fost sesizate autoritățile care ar trebui să se ocupe de controlul fondurilor.

"Pe de o parte, Autoritatea de Management, care este prima care trebuie să facă activitatea de control. Este încălcată în mod clar directiva europeană transpusă și în legislația națională care spune că nu poți face specificații tehnice pentru a restrânge concurența. Și aici e caz clar de corecții financiare și de sesizare a OLAF. Am sesizat și noi OLAF și Parchetul European. Este o obligație pe care o are Autoritatea de Management: în momentul în care sesizează suspiciuni de fraudă, să sesizeze DLAF și Parchetul European. I-am trimis domnului Felix Ardelean, director general care se ocupă de control, o sesizare în acest sens. De asemenea, președintele Autorității de audit din cadrul Curții de conturi, președintele Curții de Conturi, precum și Comisia Europeană, pe doamna comisar Ferreira", a spus liderul USR.

Drulă a declarat că prin cerințele formulate în caietul de sarcini "toate modelele concurente" ar fi fost eliminate, prin "mici" modificări. În opinia acestuia, pentru unele cerințe "nu există nicio explicație".

"Au apărut chiar glume în spațiul public, că mai lipsea să se ceară sigla respectivei mărci pe mașină. De fapt, nu e o glumă, e un lucru foarte serios, pentru că este un caiet de sarcini scris ca să se potrivească un singur model de mașină, vândut de prietenul președintelui. Sunt fonduri europene la mijloc și acest furt trebuie anchetat. (...) De ce în caietul de sarcini mașina trebuie să aibă maxim 1.450 mm? Asta elimină doi concurenți direcți care au 6 mm în plus la mașină. Toate caracteristicile sunt făcute pe un singur model. Împreună cu colegii mei am făcut un studiu de piață. Practic, elimină toate modelele concurente sau două-trei modele care rămân sunt din cu totul altă gamă de preț, care nu pot concura la preț, deci este o achiziție cu dedicație", a spus Drulă.

Președintele USR i-a cerut procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Crin Bologa, să se autosesizeze în acest caz.

"Este un caz clasic, o nerușinare, este o dovadă a nivelului de impunitate la care s-a ajuns la nivelul statului român. În momentul în care îți permiți în halul acesta să faci un caiet de sarcini, cu dedicație pentru un prieten politic, înseamnă că se simt de neatins. Aici, iarăși, apel către Ministerul Public, am văzut declarația domnului Bologa. Este musai să investigheze ce s-a întâmplat acolo. Regimul Iohannis a impus o rețea de furt peste România, iar președintele este patronul acestei hoții și protectorul mafiei. Uitați-vă cine a ajuns să apere Poliția Română, în conferință de presă: un sindicalist care este anchetat penal pentru aderență la un grup infracțional organizat", a susținut Drulă.Ș

eful Poliției Române, Benone Matei, a declarat luni că procedura de achiziție a autospecialelor BMW pentru dotarea IGPR a fost supravegheată de Agenția Națională de Achiziții Publice.

"Pe toată durata derulării procedurii de achiziție, Poliția Română a beneficiat de verificarea observatorilor Agenției Naționale de Achiziții Publice, care, la finalizarea evaluării, au emis 'avizul conform necondiționat final' - fără de care nu era posibilă semnarea Acordului-Cadru", a spus Benone Matei într-o declarație de presă.