Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că primele cărți electronice de identitate vor fi înmânate titularilor în luna septembrie.

"La data de 2 august a fost inițiat proiectul pilot, de la care noi așteptăm să genereze informații necesare pentru stabilirea programului de extindere și generalizare a editării cărții electronice de identitate. În cadrul proiectului pilot au fost realizate următoarele activități până în acest moment: de la data de 2 august până pe 18 august au fost preluate un număr de 100 de cereri de eliberare a cărții electronice de identitate. Timpul de soluționare a unei cereri de eliberare a cărții electronice de identitate noi l-am proiectat în acest program pilot undeva la 20 de minute. Fac mențiunea că până în prezent nu a fost depășit termenul de 15 minute. Așadar, avem răspuns la în cât timp putem să preluăm o cerere - 15 minute. Cererea pentru emiterea cărții de identitate se generează automat, nu necesită a fi completată de către cetățean", a spus Lucian Bode, citat de Agerpres.

El a mai spus că ritmul stabilit pentru aplicația de programare a solicitantului este de 15 cereri pe zi și că au fost realizate teste tehnice între structurile implicate.

De asemenea, ministrul a făcut o serie de precizări în legătură cu o serie de dezbateri din spațiul public, arătând că respectivele documente vor avea steagul și stema țării, iar adresa va fi înscrisă pe verso.

Referitor la lipsa menționării pe document a grupei sanguine, Bode a spus că nicio instituție medicală nu ia în calcul grupa sanguină de pe cartea de identitate, ci o realizează în câteva secunde.

"Toate părțile interesate au agreat ca pe cartea electronică de identitate simplă să avem steagul, iar pe cartea electronică de identitate ca document de călătorie să avem steagul UE, în centru România și stema României. Din acest punct de vedere, eu cred că a fost o temă falsă că nu avem steagul, că n-am avut discuții", a subliniat ministrul.În privința discuțiilor privitoare la sexul/genul posesorului, Bode a precizat că s-a optat pentru varianta "gen".

"Am avut aceste discuții din noiembrie 2020 până în martie 2021 și de comun acord am agreat că în traducerea regulamentului european gender înseamnă gen, dar ca să nu avem absolut nicio discuție pe această temă, am scris explicit în Hotărârea de Guvern că în România prin gen se înțelege masculin și feminin. Este foarte bine că avem aceste dezbateri publice, de aceea avem și acest proiect pilot, să vedem ce disfuncționalități apar între instituțiile care colaborează în emiterea acestui document și dacă cei care n-au avut o părere din noiembrie până în martie au acum o părere și spun răspicat că trebuie să schimbăm ceva, se poate schimba", a menționat ministrul de Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat, pe 2 august, începerea programului pilot privind emiterea cărții electronice de identitate în cadrul unui proiect pilot desfășurat în Cluj-Napoca, în cadrul căruia vor fi emise 5.000 de astfel de documente.