Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri că decuplarea de Bulgaria e "un demers pe care îl analizăm". Și Lucian Bode avea ieri aceeași părere, dar astăzi s-a râzgândit.

"Așa cum am discutat cu președintele României, așa cum am discutat în această dimineață cu președintele PSD, vom continua toate demersurile pentru aderarea la spațiul Schengen pentru a ne îndeplini obiectivul național. Avem această decizie politică unitară. Este nevoie să continuăm acest demers din respect pentru români, din respect pentru partenerii noștri europeni", a declarat Nicolae Ciucă, înainte de ședința Biroului Politic Național al PNL.

"În acest moment se discută cu instituțiile europene și cu Președinția cehă pentru a putea să identificăm care sunt soluțiile imediate care pot fi luate și de asemenea, discutăm cu partea suedeză pentru că urmează să preia președinția de la Cehia și să analizăm oportunitatea pe agenda Consiliului a deciziei de aderare", a mai spus Ciucă.


Întrebat despre o decuplare de Bulgaria, premierul a precizat că este o "măsură pe care trebuie să o analizăm".

"Este un demers pe care fiecare țară trebuie să și-l asume individual", a afirmat Nicolae Ciucă, adăugând că la Consiliul JAI de joi s-a discutat despre o decuplare de Bulgaria, dar nu a fost aprobată de către această țară și Austria. 

Întrebat de ce România nu a propus decuplarea știind că Olanda se opune aderării Bulgariei la spațiul Schengen, Lucian Bode a declarat: "Este foarte simplu: pentru că o astfel de decizie era nevoie de unanimitate. Dumneavoastră vă imaginați că Bulgaria ar fi susținut cu vot decuplarea de România?"

Înainte de JAI, Bode susținea însă că România e dispusă la orice compromis.

"Acum, legat de ce șanse sunt să intrăm separat - noi am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am fost evaluați împreună cu Bulgaria, suntem într-un parteneriat cu Bulgaria și într-o relație de bună vecinătate cu ei. Noi ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României este mai presus de orice. România trebuie să fie membră a spațiului Schengen începând cu anul 2023", a spus ministrul de interne la Bruxelles.

Chestionat în legătură cu posibilitatea unui atac la Curtea Europeană de Justiție, ministrul de interne a susținut că o astfel de procedură durează foarte mult.

Cei doi omit să spună faptul că decuplarea e costisitoare în special pentru România, care trebuie să aducă granița comună la standarde Schengen. 

Lucian Bode consideră că aderarea ar putea fi discutată și în martie: "Regulile sunt foarte clare - o decizie de aderare a României la spațiul Schengen poate fi luată doar în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, secțiunea Afaceri Interne. Următorul Consiliu JAI ordinar este programat pentru luna martie, dacă până atunci va exista un Consiliu extraordinar și Președinția în exercițiu cehă a Uniunii, Președinția viitoare suedeză de la 1 ianuarie va agrea împreună cu Comisia, cu statele candidate România și Bulgaria să introducă pe ordinea de zi acest punct în înțelegerea serviciului juridic al Comisiei, nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, ci efectiv este nevoie de un vot și de unanimitate".

El a explicat că noua procedură de evaluare a unui stat candidat la spațiul Schengen este mai simplă: "Lucrurile sunt relativ mai simple. Deocamdată niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedură. Rămâne să vedem la Consiliul (European) de săptămâna viitoare dacă va fi luat în discuție, deși nu este pe agendă, subiectul migrației este, dar inevitabil sunt convins că se va discuta și acest subiect. Deocamdată rămânem în acest scenariu cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI din martie sau la orice alt consiliu extraordinar".

De notat că în martie au loc alegeri în Olanda, astfel că e puțin probabil ca la Consiliul JAI din primăvară să se discute acest dubiect.