Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun.

Potrivit MAE, Bogdan Aurescu a transmis aprecierea părții române pentru activitatea ambasadorului Adrian Zuckerman, pe parcursul mandatului acestuia la București, ”pentru implicarea dinamică în dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral”.

Ministrul român de externe a trecut în revistă realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România și SUA, ”pornind de la dialogul politic substanțial la nivel înalt și incluzând progrese concrete în domenii de interes comun, inclusiv dezvoltarea componentei economice și de energie a Parteneriatului Strategic, prin încheierea unui Acord interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile și avansarea în identificarea de surse de finanțare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regională, precum Rail2Sea și ViaCarpathia”.

Cei doi oficiali au apreciat cooperarea în domeniul apărării și securității, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România și Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează prioritățile strategice bilaterale și asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităților și nivelului de pregătire militară.

În acest context, șeful diplomației române a reiterat importanța extinderii prezenței militare americane în România. 

”Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca dialogul bilateral să continue în același ritm susținut pentru fructificarea oportunităților existente, exprimând convingerea că noua administrație americană va susține aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic cu România, ținând cont că acest obiectiv se bucură de sprijin bi-partizan. Șeful diplomației române a evidențiat că România rămâne, la rândul său, ferm angajată în avansarea obiectivului consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României, și extinderii prezenței și investițiilor SUA în relația bilaterală cu România, pe toate palierele - militar, politic, economic, tehnologic și altele”, se arată în comunicatul MAE.

Totodată, ministrul român de externe a evocat importanța continuării cooperării bilaterale pentru obținerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver. Aurescu a evidențiat, în acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect - agreat de către ministrul român de externe cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC în octombrie 2020 - să continue.