Liderul PRU susține că nu știe unde este Sebastian Ghiță. Acesta e căutat de miercuri, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat.

UPDATE 27/12

Instanța supremă a respins cererea DNA de arestare preventivă în lipsă a lui Sebastian Ghiță. Totodată, ICCJ a decis ca Sebastian Ghiţă să rămână sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara.

+++

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, marţi, la instanţa supremă, înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiţă, pe motiv că fostul deputat nu a respectat obligaţiile impuse de controlul judiciar. 

DNA Ploieşti a susținut că Sebastian Ghiţă a dat dovada de rea-credinţă şi a sfidat organele judiciare. Sebastian Ghiţă a fost reprezentat de trei avocaţi, care le-au spus judecătorilor că au încercat să ia legătura cu el, dar nu au reuşit nici ei şi nici fratele fostului deputat. Avocaţii au mai spus că Ghiţă nu a încălcat controlul judiciar, pentru că IPJ Prahova a invocat faptul că fostul deputat nu a răspuns la telefon, fără a fi făcută o citare legală, "faţă în faţă”.

+++

Completul de cinci judecători al instanţei supreme este aşteptat să judece, marţi, contestaţia formulată de procurorii DNA după ce lui Sebastian Ghiţă i-a fost ridicată interdicţia de părăsire a ţării din cadrul controlului judiciar pe cauţiune. Fostul deputat este căutat de poliţişti şi dat în consemn la frontieră din 21 decembrie, pentru că nu a respectat obligaţiile controlului judiciar.

Termenul la care urma să fie judecată contestaţia DNA după ce lui Sebastian Ghiţă i-a fost ridicată interdicţia de a părăsi ţara a fost preschimbat de două ori. Iniţial, instanţa supremă a stabilit pentru 30 ianuarie 2017 termenul de judecare a contestaţiei DNA, dar procurorii au cerut schimbarea termenului, pentru ca solicitarea să fie soluţionată mai repede, relatează News.ro.

Instanţa a admis, în 23 decembrie, solicitarea şi a stabilit noul termenul de judecată în 5 ianuarie 2017. Ulterior şi acest termen a fost preschimbat, fiind fixat pentru marţi la ora 12:00.

+++

"«Toată lumea» mă sună să mă întrebe de Sebi Ghiță ... unde e?...cum a făcut?...de ce nu ies public să mă delimitez de el?.. etc. Am niște personaje care se plimbă prin fața casei mele și care se țin apoi după mine, cât e ziua de lungă și noapte de mare. Răspunsul este: nu știu unde este...aș vrea să știu că este bine! Dacă a plecat în lumea cea mare a făcut-o doar pentru că se temea pentru viața sa! Sper să fi reușit să și-o salveze!”, a scris, duminică, pe Facebook, Bogdan Diaconu.

Postarea se încheie cu o urare pentru colegul de partid: ”Crăciun fericit și liniștit, Sebi!”


Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost citat, miercuri, la DNA Ploiești în dosarul "Ponta-Ghiță-Blair", însă acesta nu s-a prezentat în fața anchetatorilor.

Aflat sub control judiciar, fostul deputat Sebastian Ghiţă avea din 16 decembrie o decizie de la ICCJ că poate să părăsească ţara, dar nu era definitivă. DNA a contestat atunci ridicarea interdicţiei în dosarul în care Ghiţă este judecat alături de mai mulţi poliţişti şi procurori din Prahova, dar dosarul a primit termen de judecată în 31 ianuarie 2017.

După dispariția lui Ghiță, instanţa supremă va judeca mai repede cu aproape o lună, pe 5 ianuarie 2017, contestaţia formulată de procurorii DNA după ce lui Sebastian Ghiţă i-a fost ridicată interdicţia de părăsire a ţării din cadrul controlului judiciar pe cauţiune.

Sebastian Ghiţă va pierde cauţiunea de 60 milioane de lei, dacă instanţa supremă va decide arestarea sa, ca urmare a încălcării obligaţiilor controlului judiciar. 

Poliţiştii de filaj care îl supravegheau pe Sebastian Ghiţă la solicitatea anchetatorilor l-ar fi pierdut pe fostul deputat luni seară, în timp ce îl filau pe DN 1, după ce un alt autoturism le-ar fi tăiat calea. Ghiță conducea cu viteză foarte mare, iar echipajul nu ar fi reuşit să îl urmărească pe fostul deputat, care mergea spre casă după un eveniment al SRI. Parlamentarul a plecat luni târziu din Bucureşti, iar pe DN 1 a accelerat maşina pe care o conducea, atingând o viteză de peste 180 de kilometri pe oră, astfel încât maşina care se ţinea după el l-a pierdut.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, i-a solicitat, joi, de urgenţă, şefului Poliţiei Române, să efectueze o anchetă internă cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii în cazul lui Sebastian Ghiţă.