Exploatarea minereurilor neferoase, precum cuprul, argintul și aurul și activitățile de prelucrare a acestora vor face obiectul unei scheme de ajutor de stat, a declarat vineri, la Oradea, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, citat de Agerpres.

"Avem în pregătire o schemă de ajutor de stat pentru exploatarea minereurilor neferoase, pentru că România are zăcăminte bogate de minereuri neferoase pe care le putem exploata și este o formă de sprijin pentru producția industrială, care vedem trimestru de trimestru că nu înregistrează un trend prea bun", a afirmat Boloș într-o conferință de presă susținută pe teren.

Potrivit acestuia, cuprul este de departe cel mai mare zăcământ de neferoase pe care îl are România, de peste 700.000 de tone, apoi argint, aur și toate celelalte metale neferoase.

Ministrul Boloș a declarat, conform sursei citate, că exploatarea zăcămintelor de aur este o activitate eligibilă.

"Condițiile de exploatare sunt cele impuse prin autorizația de mediu. Dacă există astfel de zăcăminte la Autoritatea Națională a Resurselor Minerale, atunci este o activitate eligibilă. Nu trebuie să ne sperie astfel de posibilități. Măcar aude lumea", a afirmat el.

Proiectele au un buget consistent, de peste 10 milioane de euro, bani alocați din bugetul de stat, deoarece "fonduri europene destul de greu se pot accesa pentru asemenea activități", a adăugat ministrul.

"Scopul nostru este să putem sprijini economia și producția industrială. Ne-am orientat spre activitățile de producție și de exploatare de minereuri neferoase tocmai pentru că este nevoie de susținerea producției industriale. Se vede cu ochiul liber această nevoie. Pentru marile companii poate că este bine de gândit un program special pentru ceea ce înseamnă tranziția verde pentru producția industrială, de folos pentru România pe termen lung", a mai spus Boloș.