Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, neagă informația lansată de Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, potrivit căruia Executivul european a respins investițiile propuse de România în Planul REPowerUE.

Într-un mesaj pe Facebook, Boloș se întreabă "cum ar putea să respingă Comisia Europeană un plan care nu a fost depus încă?".

Citește și: Comisia Europeană a respins Planul REPowerUE al României, zice Pîslaru

"E adevărat că viața politică, mai ales în pragul campaniilor electorale, te poate împinge uneori la cât mai multă angajare <sinceră>, trebuie totuși să ai în vedere a periclita interesele strategice ale României nu este nicidecum o virtute. Situația cu planul REPowerUE al României stă în felul următor: Planul nu a fost respins. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informații suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar abia cnd vom ajunge la un consens vom depune documentele", a scris ministrul de resort.

Boloș susține și că, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi primim, autoritățile urmăresc să asigure "capacitatea de reziliență a sistemului energetic, prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile (solar si hidroenergetic)".

Regulamentul (UE) 2023/435 privind capitolele REPowerEU spune: statele membre pot transmite Comisiei Europene noile capitole la Planurile de redresare și reziliență începând cu data de 1 martie 2023. Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să transmită propunerile de modificare a planurilor, inclusiv noul capitol, până la sfârșitul lunii aprilie 2023, și nu mai târziu înainte de 31 august 2023 care reprezintă termenul legal pentru transmiterea unui plan modificat ca urmare a solicitării unei cereri de împrumut.

În acest sens, în perioada 17 – 26 martie 2023, s-a lansat procesul de consultare publică pentru transmiterea de propuneri de reforme și investiții pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesați, a mai adăugat Marcel Boloș.

"Ulterior, 24 martie o sesiune publică cu participarea reprezentanților structurilor asociative, autorităților locale și regionale, societății civile, organizațiilor cu expertiză relevantă în domeniu, precum și actorilor intersați din sectorul agricol. Acum, suntem într-un dialog contructiv cu reprezentanții CE, cărora le mulțumesc pe această cale. Luni plec împreună cu echipa la Bruxelles și, în baza mandatului primit de Guvern, o sa discutăm cu experții de acolo", a mai spus ministrul.

Tot el susține că "aceasta este realitatea", iar "REPowerEU este un instrument nou, aprobat abia în aprilie 2023, și România, la fel ca toate statele membre, lucrează la o formă care să îi reprezinte cât mai fidel interesele strategice".

În finalul mesajului, ministrul Marcel Boloș arată că doar două țări au depus până acum planul, iar noi "avem toate șansele să ne numărăm și noi printre statele fruntașe care fac acest lucru".

Și eurodeputatul Dragos Pîslaru a revenit cu un mesaj, tot pe Facebook, în care spune că, "în urma dezvăluirii pe care am făcut-o ieri legată de REPowerEU, au apărut mai multe reacții care încearcă să ofere scuze Guvernului, punând sub semnul întrebării informațiile pe care eu le-am livrat".

"Ministrul Boloș spune astăzi că planul nu a fost respins pentru că nu a fost depus oficial. Procesul de aprobare al planului presupune mai întâi un schimb de mesaje între Guvern și Comisie până când se ajunge la un acord comun. Ce v-am spus eu ieri este că PROPUNERILE pe care le-a trimis Guvernul în termenul de 30 aprilie prin comunicare formală cu Comisia Europeană au fost respinse în cea mai mare parte. Am dat și exemple și am arătat că doar 10% din ce a propus Guvernul a fost acceptat de Comisie până în acest moment. Inclusiv Guvernul a confirmat că a transmis o propunere de plan către Comisie", a scris Pîslaru.

Prin urmare, potrivit acestuia, Guvernul trebuie să o ia de la capăt și să renunțe la propunerile dedicate clientelei politice.

"De altfel, am și oferit ajutorul meu și al colegilor din Partidul REPER și am pus pe masă, formal, planul de investiții pentru REPowerEU. În concluzie, 90% din ce a pregătit Guvernul până acum este de aruncat la gunoi sau necesită modificări substanțiale. În același timp, suntem departe de aprobarea REPowerEU în condițiile în care doar două investiții din 19 au fost acceptate", a punctat Pîslaru.

El îi cere din nou ministrului Boloș să publice comunicarea cu Comisia Europeană pentru ca lumea să înțeleagă gravitatea situației și că "nu este cazul să facem ping-pong de titluri în presă".

"Guvernul în loc să-mi caute mie pricină și să rostogolească nuanțe legate de procedură, trebuie să își asume responsabilitatea că a lucrat prost, netransparent și că trebuie să o ia de la capăt. Banii nu sunt încă pierduți, dar cu o astfel de atitudine din partea Guvernului, nu vom ajunge nicăieri. În continuare, îmi mențin oferta de sprijin pentru a putea crea REPowerEU așa cum au nevoie românii", a conchis eurodeputatul.