Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat miercuri seară, la EuropaFM, că România nu va pierde niciun leu din tranșa a doua a PNRR, cu toate că au fost niște probleme de natură tehnică, pe cale de a fi rezolvate.

Totuși, în cel mai rău caz – spune ministrul Boloș – o sumă de 140 de milioane de euro va fi suspendată, până la remedierea problemelor constatate, nicidecum pierdută.

Citește și: Finanțele estimează că România va reuși să acceseze în 2023 doar 1,9 mld. euro din granturile PNRR

„Ce pot să vă asigur cu certitudine este că nu vom pierde din cererea de plată doi niciun euro. Vor fi cel mult amânați. Dacă aceste chestiuni de natură procedurală care nu au treabă cu fondul problemei vor fi percepute de către Comisie ca și un motiv pentru plată parțială atunci 140 de milioane de euro le vom avea suspendate, dar nu pierdute”, a declarat Boloș.

În ceea ce privește tranșa a treia de bani de la PNRR, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că aceasta depinde de reforma companiilor de stat. Marcel Boloș.

„Această reformă care se rezumă nu numai la administrarea de patrimoniu, dar și la numirea membrilor în consiliul de administrație va conta de această dată expertiza tehnică a celor care sunt numiți în consiliile de administrație. Din felul în care acești indicatori de perfomanță sunt implementați urmează subvențiile. Nu or să fie toate companiile statului care primesc subvenții, dar or să fie companii de stat care înregistrând perfomanță economică fie continuă investițiile în domeniul de activitate pe care îl au sau dacă nu au investiții statul încasează mai mulți bani”, a explciat Boloș.

+++

Joi dimineață, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a venit cu precizări referitor la informațiile apărute în mai multe publicații cu privire la faptul că România ar lua în calcul plata pentru anul 2023 doar a sumei de 1,9 mld euro din cele 3,2 mld euro transmise Comisiei Europene.

"În conformitate cu prevederile art.11 din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Mecanismului de Redresare și reziliență, statelor memebre le-a fost calculată contribuția financiară maximă sub rezerva alin. 2 conform căruia aceasta se va actualiza până la data de 30 iunie 2022 prin înlocuirea datelor din previzunile Comisiei cu datele efective în ceea ce privește variația PIB-ului real în 2020.

Totodată, în cadrul articolului menționat anterior, se precizează faptul că alocarea aferentă României a fost bugetată de COM după cum urmează:

- 70 % din alocarea României a fost bugetată de COM în bugetul UE aferent anilor 2021-2022, în sumă de 10,2 mld euro,

- 30 % din alocarea României a fost bugetată de COM în bugetul UE aferent anului 2023, în sumă de 1,9 mld euro,reprezentând un total de 12,1 mld euro, fonduri aflate la dispoziția României pentru implementarea reformelor și investițiilor aferente componentei de aistență financiară nerambursabilă din cadrul PNRR ce pot fi utilizate până în anul 2026", a explicat MIPE într-un comunicat de presă.

Raportat la datele existe în Balanța fluxurilor financiare dintre România și UE (BFN) la 31.03.2023, MIPE spune că că la rubrica Estimări 2023, valoare înscrisă reprezintă alocarea financiară aferentă României pentru anul 2023 bugetată de COM în bugetul UE, iar în coloana "2021-2022 execuția la 31.03.2023" valoarea înscrisă reprezintă sumele efectiv încasate în această perioadă (prefinanțarea aferentă asistenței financiare nerambursabile în cuantum de 1851,16 mil euro și 1772, 32 mil euro aferentă asistenței financiare nerambursabile din cererea de plată 1).