Patriarhia Română a transmis un nou comunicat în care se delimitează de AUR, criticând ”confiscarea politico-ideologică a credinței”. Cum numele AUR nu e folosit explicit, George Simion susține că BOR nu se referă la partidul său.

”Creștinismul autentic asimilat, exprimat într-un mod de viață fondat pe o gândire luminată de cuvintele lui Hristos și hrănită de cunoaștere, nu parazitată de ignoranță, lene intelectuală și spirituală, sau întunecată de umbrele ideologiilor politice și ale patologiilor credinței de tip magic (bigotismul, formalismul religios, ritualismul sterp), acest creștinism sănătos care celebrează alteritatea prin respect acordat celuilalt, nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat de la înălțimea unui reper public”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul Basilica.

”Creștinismul ca mod de viață rodește în plan personal și social bunătate, politețe, bună-cuviință, bun-simț. Noblețe. Adică o stilistică a decenței și o conduită morală aristocratică, nu huliganică. Singura care onorează numele de creștin, singura sanificatoare pentru societate. Alternativele hâde la această manifestare publică a credinței reale exprimă doar surogate de creștinism confiscat politic și ideologic, de care Biserica se dezice ferm”, se mai arată în comunicat.

George Simion susține că Patriarhia nu se referă la AUR, deși în comunicat se precizează în mod clar că Biserica ”se dezice, la fel de ferm, de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent, indiferent de faptul că aceștia au mimat sau mimează public creștinismul, concomitent cu acte grave de opresiune sau încălcare a principiilor unei societăți democratice și reverențioase față de valorile creștine pe care s-a edificat”.

Doar lideri ai AUR au făcut apologia unor legionari, Sorin Lavric făcând frecvent acest lucru chiar în Senat, în timp ce propunerea de premier Călin Georgescu vorbește deseori admirativ de Ion Antonescu și de Zelea Codreanu.

Săptămâna trecută, într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, se regăseau critici la adresa AUR, tot fără a fi numit:

"Confundarea programatică a (ultra)naționalismului zgomotos exacerbat cu patriotismul luminat și echilibrat de credința în valorile fidelității religioase, culturale și spirituale ale propriului popor, confiscarea populistă a nobilelor teme creștin-conservatoare rupte xenofob & filetist de contextul spiritual al Europei, nu fac decât să compromită aceste fundamentale teme. Nimic nu e mai străin creștinismului real și Bisericii autentice decât instrumentalizarea credinței și a simbolurilor sale în cheie politică, orice culoare ar avea aceasta și oricât de seducător ar suna vocea sirenelor ei”.

”Cei ce îngână în lungi litanii politicianiste numele lui Dumnezeu, al țării și al Bisericii, ne pot face tuturor un imens serviciu, imposibil de ignorat în posteritate, slujindu-se onest de arhisuficientul instrumentar politic democratic, evitând atent luarea în deșert a numelui Domnului, cultivând decent memoria adevăraților eroi, urmând în toate pilda oamenilor exemplari care prin jertfă de sine au creat România modernă, călcând cu sfială pragul bisericii și evitând, pe cât posibil, „fluieratul” în ea”, spunea Bănescu.

Copreședintele AUR George Simion susține, într-un drept la replică, că formațiunea sa, AUR, nu este vizată de comunicatul Patrirahiei, scrie HotNews.ro.

Motivele invocate de Simion sunt nepomenirea AUR în comunicat, faptul că partidul său ”îi îndeamnă fățiș pe preoti sa nu facă propagandă politică”, iar ”lumea Cezarului nu e a lui Hristos”.