România nu va avea în viitorul Parlament European oameni care să negocieze din prima zi politici externe, de securitate și apărare, spune eurodeputatul PSD Victor Boștinaru într-un interviu acordat Deutsche Welle.

Victor Boștinaru, membru al Parlamentului European în ultimii 12 ani, spune într-un interviu acordat DW că listele de candidați ale principalelor partide nu conțin specialiști pe teme de politică externă și asta este o „slăbiciune sistemică”.

„Dar o țară care trimite delegații - și mă uit și la PNL și la PSD - care nu au nici o persoană capabilă din prima secundă să negocieze pe politică externă, securitate și apărare, în condițiile în care, ca să citez un politician britanic, țara noastră rămâne în aceeași locație periculoasă vecină Rusiei și pe mai departe, e pe minus și are o slăbiciune sistemică”, a spus Boștinaru, care a renunțat în ultimul moment la a-și depune candidatura pentru un nou mandat în legislativul european.

Boștinaru spune că rămâne în PSD, și că va activa în continuare în zona de think tank-uri europene. „Dacă e să spun cu o discretă bucurie, faptul că m-am dus de la bun început în direcția aceasta a fost și șansa vieții mele de a nu fi fost implicat în găști și întâmplări de acasă, care adesea au sfârșit repede și adesea prost”, a declarat Boștinaru.

„Există viață și după Parlament. Voi fi exterm de implicat în Republica Moldova și în Balcanii de Vest, unde sunt și relativ recunoscut de interlocuitorii mei, care mă consideră un actor util cauzei integrării Balcanilor de Vest. Rămân dedicat acestor proiecte”, a mai spus eurodeputatul.

Boștinaru a comentat și decizia controversată de a muta ambasada din Israel. „România a avut dintotdeauna cu Israelul o relație pe care am numit-o «unică». Nu doar interumană, politică și economică, ci și în ce privește dimensiunea de securitate. Așa a fost văzută și la prietenii israelieni, și la București, indiferent de regim. România și Uniunea Europeană trăiesc astăzi cel mai complex context de securitate, care merge până la riscuri de confruntare deschisă. Pentru problema de securitate a României, astăzi există o singură certitudine: Statele Unite ale Americii și NATO”.

El a precizat că Bucureștiul trebuie să ia anumite decizii de politică externă care să-i garanteze securitatea națională în condiții de criză deschisă. „Marea Neagră este astăzi cea mai complicată zonă din Uniunea Europeană. Avem exemplul exercițiului din Crimeea, care are ca țintă Deveselu”, a menționat Boștinaru.

Citiți restul interviului pe site-ul DW.com