Laura Codruta Kövesi a investigat politicieni români de top, iar acum ar putea deveni procuror-şef european. Bucureștiul a intrat în panică.

La o lună de la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, a apărut şi scandalul. Exact acolo unde era de aşteptat să apară, întrucât e vorba de corupţie şi mită, notează publicaţia germană Tagesspiegel, subliniind că Laura-Codruţa Kovesi e favorită pentru conducerea Parchetului European, o instituţie care urmează să funcţioneze începând cu 2020.

"Un candidat cu mai multă experiență cu greu ar putea fi găsit. În ţara ei, unde corupția și mita sunt mult mai răspândite decât în alte state membre UE, femeia în vârstă de 45 de ani a fost timp de mai mulți ani procuror general și șef al DNA. Dar, săptămâna trecută, când UE a anunțat oficial Guvernul de la București că Laura-Codruţa Kövesi are cele mai mari șanse pentru a deveni procuror-şef european, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a intrat rapid în panică. El va face tot ce-i stă în putință, a explicat el furios, să o împiedice pe Kövesi” să ajungă la conducerea Parchetului European, scrie cotidianul german.

Pentru Tagesspiegel, reacția ministrului Justiţiei nu e surprinzătoare, în condiţiile în care el e cel care a decis demiterea lui Kovesi în vara anului trecut.

Kovesi a fost "un obstacol în calea celui mai important proiect al Guvernului social-democrat de la București: reforma justiţiei”, care să ducă la dezincriminarea corupției.  

Publicaţia citată consemnează şi intenţia lui Tudorel Toader de a-I convinge pe colegii din Consiliul JAI că Laura-Codruţa Kovesi nu e potrivită pentru a conduce Parchetul European.

Tageblatt.lu notează că Bucureştiul nu poate împiedica alegerea lui Kovesi. Mai mult, o opoziţie deschisă i-ar putea fi de ajutor, dată fiind imaginea negativă a Guvernului de la Bucureşti în privinţa respectării statului de drept. Publicaţia mai scrie că autorităţile române încearcă să o discrediteze pe Kovesi prin atacuri indirecte, cu ajutorul presei proguvernamentale.