Rectorul Universității din Cluj-Napoca susține că Guvernul ungar a creat un departamentul special care să prezinte opiniei naționale și internaționale informații alternative despre România, Ardeal și Tratatul de Trianon.

Ioan-Aurel Pop a declarat miercuri că România poartă un război informational și de comunicare cu Ungaria, iar pe fondul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire și a împlinirii a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon (semnat în 1920), Guvernul ungar a creat un departament special care să prezinte opiniei publice "o falsă" istorie a Ardealului.

"În limba maghiară, dar inclusiv în limbi de circulație, și mai puțin în limba română, se răspândesc date care pregătesc opinia publică maghiară, internațională și românească, în stiluri diferite, pentru ceea ce ar urma. Trebuie să vă reamintesc că Ungaria e o țară care-și întărește identitatea sub un guvern de dreapta, cu colaborări de extremă dreapta...În Ungaria s-a creat recent un departament de stat care se numește Trianon 100 din care fac parte și cetățeni români și care pregătește momentul de apogeu 2020. Cu mult timp înainte și va acționa și după momentul acela: aniversarea unui secol de la Tratatul de la Trianon", a susținut Pop, în cadrul conferinței de lansare publică a Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică "Războiul informațional, sub lupă".

Rectorul Universității din Cluj-Napoca a precizat că acest departament are deja un buget, spre deosebire de Departamentul CENTENAR din cadrul Guvernului României (care se ocupă de coordonarea organizării proiectelor aniversare pentru Marea Unire - n.r.).

Ce idei se vehiculează în Ungaria, potrivit lui Ioan Aurel Pop

  • minoritățile sunt relative și nu mai contează astăzi ponderea populației.
  • "autonomiile au fundament istoric și trebuie promovate dincolo de statul național, dar în afara statului ungar, Ungaria istorică e pământ sfânt ... care trebuie reînviat sub aspect politic".
  • Istoria Românilor e o istorie recentă.
  • "românii fac parte dintre popoarele fără istorie" făcând parte la un moment dat din monarhia habsburgică și apoi din dubla monarhie austro-ungară.
  • termenul de vlah nu e sinonim cu termenul de român, idee preluată de la alții.
  • Ardealul nu e România, pentru că Ardealul face parte din România de mai puțin de 100 de ani, iar din Ungaria a făcut parte de-o istorie întreagă și legăturile istorice sunt mai puternice cu Ungaria decât cu România.
  • întrucât erau atrași de superioritatea, savoarea culturii ungare, transilvănenii n-ar fi dorit Unirea, iar aceasta s-ar fi făcut peste voința lor, idee preluată de la unii istorici români.