Guvernanții vor ca bugetul de stat pe anul 2024 să fie adoptat cât mai repede, iar premierul Marcel Ciolacu se laudă cu alocări record și majorări salariale la bugetari.

UPDATE

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, la finalul ședinței Biroului Politic Național, că ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a prezentat la întâlnire toate măsurile pentru ca anul bugetar 2023 să fie închis cu un deficit bugetar de cel mult 5,5%, așa cum România și-a asumat în fața Comisiei Europene.

Întrebat de unde va face Guvernul rost bani pentru toate majorările promise în 2024, în condițiile în care în urmă cu o lună de zile se plângea că "trebuie strânsă cureaua și oprită risipa bugetară", Nicolae Ciucă a spus: "Sunt măsuri care vin cu creșterea veniturilor la buget. Domnul ministru ne-a prezentat că sunt creșteri cu aproximativ 2%. În plus, există un pachet de măsuri pentru creșterea colectării și reducerea evaziunii fiscale, astfel încât din toate aceste măsuri există proiecțiile necesare să putem să acoperim creșterile bugetare".

El a vorbit și despre digitalizarea ANAF, operaționalizarea sigiliului electronic, declararea intrărilor de mărfuri în țară și creșterea sancțiunilor pentru cei care fac evaziune fiscală. În cazul ultimei măsuri, evaluările guvernanților arată că statul ar câștig 10 miliarde de lei.

+++

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat luni că pentru anul 2024 nu există creșteri de impozite și taxe, menționând că deficitul va fi "în jur de 5%".

Boloș a prezentat în ședința conducerii PNL măsurile de combatere a evaziunii fiscale, precizând că acestea vor fi foarte dure pentru cei care săvârșesc fapte de natură infracțională în domeniul TVA.

"Sunt măsurile de combatere a evaziunii fiscale pe care le-am anunțat, este un obiectiv pe care îl avem în vedere pentru a aduce bani suplimentari la buget și pentru a avea o fundamentare cât mai justă pentru această componentă de venituri. (...) Noi încercăm să introducem trei lucruri: primul este cel legat de majorarea pedepselor pentru ceea ce înseamnă infracțiunile economico-financiare și, sigur, o componentă importantă, așa cum și Uniunea Europeană face, este cea legată de TVA. Deci sancțiunile pentru cei care săvârșesc fapte de natură infracțională în domeniul TVA vor fi foarte dure, pe modelul celor din Uniunea Europeană", a explicat ministrul, citat de Agerpres.

El a adăugat că o altă măsură va fi legată de utilizarea sistemelor informatice.

"După cum știm, de la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare factura electronică pentru tot mediul de afaceri, 1 iulie data pentru decontul de TVA precompletat, urmează să venim cu măsuri în Guvern și, apoi, raportarea informațiilor contabile în declarația 406, pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat. Toate aceste lucruri trebuie să dea rezultate în combaterea evaziunii fiscale. Și trei: separarea competențelor organelor abilitate de lege, astfel încât de marea evaziune să se ocupe organele competente pe care România le are și, sigur, apoi cauzele care sunt mai mici să rămână la mecanismele actuale. Toate acestea sunt demersuri pentru ca să avem o mai bună fundamentare a veniturilor", a indicat Marcel Boloș.

Întrebat de majorarea accizelor la carburanți, ministrul a explicat că nu va fi o majorare, ci o actualizare a lor, conform legii în vigoare.

"Nu discutăm de nicio majorare la accize, aplicăm legea, ele se actualizează conform legii cu indicele prețului de consum. Aici, pentru consumatori am încercat să gândim un mecanism pe care o să-l vedeți în Ordonanța 'trenuleț' de introducere eșalonată, dar nu este vorba de nicio creștere de accize, să nu panicăm oamenii, ci este vorba de aplicare a unor prevederi legale existente în legislație", a menționat Marcel Boloș.

Legat de creșterea salariului minim, Boloș a spus că este decizia coaliției.

"Nu poți merge cu creșteri de salarii minime una după cealaltă. Am avut o creștere în octombrie de 3.300 lei, trebuie să lăsăm să nu bulversăm mediul de afaceri", a completat ministrul.

El a mai spus că se estimează o creștere a PIB, menționând că aceasta este de la 1.591 miliarde lei la 1.733,8 miliarde lei pentru 2024.

"Avem 27% venituri fiscale din PIB și avem un sistem de cheltuieli publice care nu este dat peste cap față de media europeană. Suntem pe un sistem de cheltuieli publice moderat, până când vom ajunge să ajustăm acest procent este cale lungă. Cert este că pentru anul 2024 nu există creșteri de impozite și taxe. Deficitul va fi în jur de 5%", a mai transmis ministrul Boloș.

+++

"Am dori ca astăzi să fie în transparență (proiectul bugetului de stat - n.r.), joi să treacă prin ședința de Guvern, urmând ca în săptămâna viitoare, până în sărbătorile de Crăciun să-l trecem prin Parlament. Dacă va fi vreo sesizare la CCR, să fie termenul (de pronunțare a deciziei - n.r.) între Crăciun și Anul Nou", a spus, luni dimineață, premierul, după ședința Consiliului Politic Național al PSD.

El a mai anunțat că noul buget pe 2024 va veni cu o majorare de 5% pentru toți bugetarii, cu excepția demnitarilor.

Ciolacu a mai spus că a crescut PIB-ul, iar noul buget va avea o alocare de 7,3% pentru investiții, fiind "cel mai mare buget de investiții din istoria României".

Șeful PNL, Nicoale Ciucă, a fost întrebat și el tot luni de ce o creștere atât de mare la bugetul Ministerului Dezvoltării și a răspuns că "procentul este mare, suma nu este mare". Acesta a explicat că majorările prețurilor materialelor de construcție a dus la această alocare mai mare la bugetul ministerului.

De asemenea, premierul a anunțat "un buget istoric" și la Educație, de 4,1% din PIB, cu 60% mai mare.

Întrebat dacă salariile profesorilor vor fi și ele majorate, Ciolacu a răspuns: "O să decid cu liderii de sindicat în aceste zile. Era normal să așteptăm să închidem tot bugetul, să bugetez acești bani la Ministerul Educației".

Marcel Ciolacu are luni, de la ora 16:00, consultări cu reprezentanții sindicatelor din Educație, însă a precizat că "i-ar jigni pe domnii profesori" dacă ar spune presei cu ce ofertă merge la discuții.

Prim-ministrul a continuat să se laude că Guvernul său luptă cu abandonul școlar și "aproape am triplat bursele, am venit și cu masa în școli, cu aproape 12 miliarde. Niciodată nu a fost această abordare pe toate cele trei paliere: salarii pentru profesori, abandonul școlar, infrastructură".

Marcel Ciolacu a precizat că "niciun ministerul nu pierde bani". Cele care au mai puțini bani acum sunt cele care au finalizat investițiile și au avut banii pentru co-finanțare în 2023.

Premierul a precizat că majorări consistente de bugete sunt și la Transporturi (30%) și Sănătate (26%).

El a mai spus că la Casa de Sănătate sunt 12 miliarde de euro și s-a săturat să vadă la televizor "breaking news-uri că nu sunt bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, programele".

Deficitul bugetar va fi de sub 5% în 2023, dă asigurări premierul.

+++

Nicolae Ciucă a transmis că se va asigura, de la 1 ianuarie, majorarea contribuției la Pilonul II. În prezent, contribuția la Pilonul 2 de pensii private este 3,75% din salariu, iar diferența de 21,25% din salariu merge către sistemul public de pensii, așa numitul „Pilon I”