Guvernul plafonează limita până la care anumiți bugetari pot deconta cheltuielile cu ochelarii de vedere. Premierul Marcel Ciolacu a acuzat joi faptul că "unii funcționari publici s-au gândit își pot deconta ochelari care costă mii de lei".

"Lămurim și subiectul decontării unor cheltuieli pentru ochelari și dăm posibilitatea angajatorilor să ofere angajaților această facilitate, în limita de 500 de lei de persoană. Am plafonat această sumă după ce unii funcționari publici s-au gândit că își pot deconta ochelari care costă mii de lei", a spus Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit OUG, lucrătorii din cadrul autorităților și instituțiilor publice beneficiază de acest drept prevăzut în baza rezultatelor examenului oftalmologic, care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale, respectiv că este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.

Avocat.net atrage atenția că proiectul nu punctează o obligație a instituțiilor/autorităților publice, ci o posibilitate - „pot deconta lucrătorilor”. Totodată, se menționează expres că decontarea se face în baza unui document pe care lucrătorul îl obține în urma unui examen oftalmologic - e nevoie de consultație la un medic oftalmolog, nefiind suficientă discuția cu un optometrist.

De asemenea, sursa citată mai precizează că nu există nicio clarificare în sensul decontării acelei sume o singură dată sau regulat, o dată la câțiva ani. E binecunoscut faptul că unele probleme oftalmologice evoluează în timp - de pildă, miopia poate avansa destul de mult chiar și într-un an sau doi, astfel că e necesară achiziția unor noi lentile.

Acum mai bine de un an, o decizie a CJUE a confirmat, într-o speță din România, că ochelarii necesari corectării problemelor de vedere legate de munca la ecran intră sub incidența echipamentelor de protecție pentru care angajatorul ar putea fi obligat să suporte costurile. Deși nu vorbim de norme noi, decizia Curții s-a viralizat la începutul anului trecut printre angajații din România și tot mai mulți angajatori s-au trezit cu cereri privind decontarea ochelarilor de atunci. Inclusiv cei de la stat, desigur.

Dacă diverse voci din piață arătau anul trecut înspre limite de 1.000, 1.500 sau 2.000 de lei, de luarea în considerare doar a costului lentilelor, nu și al ramelor sau de limitare mai strictă a acoperirii costului ramelor, limita cu care vine Ministerul Muncii e de departe una stupefiant de mică: 500 de lei. Din rațiuni pur subiective, având experiența îndelungată a cheltuielii cu proprii ochelari pentru o problemă de vedere destul de comună, însă nu atât de gravă, pot afirma fără nicio exagerare că suma este insuficientă pentru a acoperi costurilor unor lentile de calitate, fără să mai luăm în calcul costul ramelor. Din impunerea unei limite atât de mici, nu reiese decât că ministerul vrea o împărțire a costurilor între angajator și angajat, cu implicare minimă a celui dintâi, mai scrie avocat.net.

Riscul major este ca limita aceasta să fie luată drept reper de către inspectorii ANAF atunci când vor analiza cheltuielile la angajatorii privați: orice depășește această limită să fie nedeductibil și impozitat.