Birourile permanente reunite ale Parlamentului au stabilit marți calendarul de aprobare a bugetului pe anul 2021.

Potrivit președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, de marți după amiază și până joi, ora 10.00, se pot depune amendamente la legea bugetului și la legea bugetului asigurărilor sociale.

Joi, între orele 12.00 și 16.00, vor avea loc în paralel comisiile permanente pentru avizarea proiectelor. Comisiile reunite de buget-finanțe vor începe dezbaterea tot joi, la ora 14.00, iar dezbaterea pe articole va începe după ora 16.00.

"Noi am stabilit ca termen pentru finalizarea raportului pe legea bugetului și legea asigurărilor sociale sâmbătă, ora 14.00. Termenul de depunere a rapoartelor a fost stabilit pentru luni, ora 10.00. Dezbaterile în plen vor începe la ora 16.00, iar dacă nu terminăm luni, continuăm marți. Marți vrem să se dea votul final pe buget", a precizat Ludovic Orban.

Surse din cadrul PNL au declarat pentru EURACTIV România că premierul Florin Cîțu a cerut luni, în ședința conducerii PNL, ca la legea bugetului să nu fie depus niciun amendament de către Coaliția PNL-USR PLUS-UDMR, motivul fiind menținerea deficitului de 7,16% din PIB.

În unanimitate, liberalii au decis să nu depună amendamente, iar Orban a spus că, dacă vreun liberal va amenda totuși proiectele, propunerile nu vor fi susținute.

Pe de altă parte, PSD a anunțat că va depune mii de amendamente, iar surse din Coaliție spun că acestea vor fi respinse în bloc.

Șeful PNL a fost întrebat cum se intenționează a fi dezbătute amendamentele opoziție, dar a evitat să dea un răspuns clar.

"Știți foarte bine că decizia la nivelul Coaliției este aceea de a susține adoptarea celor două proiecte de lege în forma adoptată de Guvern și transmisă spre dezbatere Parlamentului. Suntem într-un an dificil, sunt foarte multe rigori în ceea ce privește bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat, pe care trebuie să le respectăm. De asemenea, trebuie să ținem cont și să respectăm toate negocierile și înțelegerile pe care le-am avut cu partenerii noștri de la nivelul Uniunii Europene. Ca atare, noi susținem atât legea bugetului de stat, cât și legea bugetului asigurărilor sociale de stat în forma în care au fost înaintate spre dezbaterea Parlamentului", a răspuns acesta.

Întrebată dacă PSD ia în calcul să atace bugetul la Curtea Constituțională dacă amendamentele PSD vor fi respinse, senatoarea social-democrată Gabriela Firea a declarat: "Orice cale de atac democratică este luată în calcul de noi. Inslusiv aceasta".

După adoptarea bugetului, acesta merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.