Senatorii și deputații s-au reunit marți seară, după ora 20:00, în ședință comună pentru a dezbate legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. Premierul Marcel Ciolacu a participat și el la ședință.

UPDATE

Plenul s-a terminat în jurul orei 22:00, iar parlamentarii se vor reuni miercuri de la ora 10:00 pentru votul final asupra proiectului. 

+++

Într-un final, Marcel Ciolacu a venit la tribuna Parlamentului și a vorbit despre buget printre urlete și injurii adresate de cei din AUR.

+++

Liderul AUR, George Simion, a explicat într-un live pe Facebook faptul că va bloca ședința până când profesorii vor primi de la 1 ianuarie 40% majorare salarială. El s-a luat după premierul Marcel Ciolacu pe holurile Parlamentului și l-a bruscat pe acesta când a intrat în biroul președintelui Camerei Deputaților.

Simion a mai spus că fiecare parlamentar a primit oferta de a accepta 400.000 de lei pentru a nu bloca adoptarea bugetului, iar pentru că au refuzat "PSD a pus-o pe Șoșoacă să urle".

Înainte de debutul ședinței, parlamentarii USR s-au dus în fața tribunei oficiale cu niște cutii galbene sub formă de cadouri pe care scria "Taxe noi", un semn de protest față de măsurile fiscale adoptate de Guvern.

Ca de obicei, parlamentarii AUR au venit și ei cu pancarte la tribuna oficială, apoi s-au luat la ceartă cu Diana Șoșoacă, aceasta urlând că a fost lovită. Între AUR și senatoare a avut loc un schimb dur de replici și jigniri.

+++

Luni și marți, Comisiile de specialitate au avizat pozitiv și pe repede înainte bugetul, iar marți Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament au adoptat un raport favorabil asupra proiectului, cu 23 de voturi "pentru" și doar opt "împotrivă".

Opoziția a depus mii de amendamente, însă ele au fost respinse unul după altul de parlamentarii puterii.

Surse politice susțin că PSD și PNL le-au spus celor din opoziție că acceptă amendamente care prevăd susținerea proiectelor locale cu o valoare de până la 1 milion de lei. Libertatea explică pe larg propunerea venită din partea Coaliției.

Și PNL a avut un amendament care a și fost adoptat: „Pe parcursul anului 2024 nu se introduc impozite sau taxe noi, nu se majorează cele existente și nici nu se lărgesc bazele de impunere, nu se elimină și nu se reduc facilități existente”.

+++

Votul final asupra bugetului se va da miercuri de plenul reunit, după care aleșii pleacă în vacanță până în luna februarie.

În noaptea de 14 spre 15 decembrie, Guvernul a adoptat proiectul de buget pe anul 2024 și așa-numita „ordonanța trenuleț” privind importante măsuri fiscale.

Bugetul pe 2024, potrivit premierului Marcel Ciolacu, se bazează pe o creștere economică în de 3.4%, a doua cea mai mare din UE.

”Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB față de acest an. Bugetul asigurărilor sociale probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie cu 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie", a mai explicat premierul.

Din buget nu lipsesc banii în plus pentru partide în 2024, alocări suplimentare pentru deplasările externe ale președintelui României și fonduri mai mari pentru Senat și Camera Deputaților.