Senatorii și deputații s-au reunit miercuri dimineață pentru a finaliza dezbaterile pe legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

UPDATE

Bugetul asigurărilor sociale a fost votat primul și a fost adoptat cu 294 de voturi "pentru" și 84 "împotrivă". Bugetul de stat a primit 299 de voturi "pentru" și 82 de voturi "contra".

Premierul Marcel Ciolacu și mai mai mulți miniștri, toți parlamentari, au venit și ei la votul final.


+++

După mai bine de 6 ore, dezbaterile pe legea bugetului de stat și pe legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 au fost finalizate. Urmează votul final.

+++

AUR a transmis că refuză să ia parte la mascarada PSD și PNL în privința bugetului național pentru 2024.

Parlamentarii AUR au decis să părăsească plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului ca urmare a respingerii de către majoritatea PSD-PNL a amendamentului care prevedea majorarea promisă a salariilor cadrelor didactice cu 40%. 

„Din respect pentru profesorii români cărora le-ați promis 40% mărire începând cu 1 ianuarie 2024 am depus următorul amendament: se alocă suplimentar suma de 5.000.000 mii lei. Suma este menită să acopere minimul de 15% din cheltuielile bugetului general consolidat pe 2024, conform prevederilor legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care prevede exact acest lucru. Dacă acest amendament nu trece, în semn de protest grupurile parlamentare AUR vor părăsi ședința”, a anunțat președintele AUR, George Simion, de la tribuna Parlamentului.

Acesta a precizat că AUR are mai multe amendamente dintre cele 8.317 depuse pentru domeniul educației însă „am înțeles care este atitudinea dumneavoastră față de profesorii români”.

„Atâta timp cât nu respectați promisiunile făcute profesorilor și altor categorii sociale avem datoria să luptăm pentru respectarea acelor promisiuni. Am avut 8317 amendamente. Vorbeați ieri de lumea civilizată. Noi vrem că România să fie asemenea celorlalte țări civilizate în care profesorii să sunt tratați cu respect”, a spus George Simion.

Președintele AUR a reiterat solicitarea făcută cu o seară înainte premierului Marcel Ciolacu de a demisiona dacă nu majorează cu 40% salariile profesorilor, așa cum a promis. 

+++

Un amendament al UDMR, respins inițial în Comisii, a fost aprobat miercuri de plen. Documentul prevede alocarea a 10 milioane lei pentru învățarea limbii și literaturii române în școli. Programul va începe în martie 2024, iar banii se alocă Ministerului Educației.

+++

Parlamentarii au la dispoziție un minut pentru fiecare articol și un minut pentru susținerea fiecărui amendament, după care se supun la vot în bloc. Lucrările plenului vor dura pâna în jurul orei 16:30, urmând ca apoi să fie dat votul final pe cele două legi.

+++

George Simion vrea ca AUR să își susțină în plen toate cele aproape 9.000 de amendamente respinse, însă programul a fost deja stabilit, iar propunerile vor fi supuse la vot în bloc.

Marți noapte, AUR a transmis printr-un comunicat de presă că își asumă să blocheze tribuna Parlamentului dacă majoritatea PSD-PNL, cu sprijinul USR și UDMR, nu majorează salariile profesorilor cu 40%.

"Ne asumăm orice sancțiune dacă nu respectă promisiunile făcute profesorilor și dacă nu îi tratează cu respect. AUR este pe poziții și o să ne luptăm pentru drepturile pensionarilor, ale profesorilor, ale tuturor categoriilor sociale batjocorite de PSD și PNL! Ne luptăm până la capăt pentru drepturile românilor", a transmis formațiunea extremistă.

+++

Reuniunea are loc la nici 24 de ore de când Parlamentul a făcut dezbaterile generale care s-au transformat într-un scandal uriaș după ce membrii ai partidului extremist AUR și senatoarea Diana Șoșoacă s-au înjurat și îmbrâncit.

Și cei din USR au protestat, iar la un moment dat s-au îmbrâncit cu social-democrații. Deputatul PSD Daniel Ghiță, luptător de K1, l-a tras de ureche pe senatorul USR Sebastian Cernic.

Deputatul AUR Dan Tanasă i-a spus unui parlamentar UDMR să plece de lângă el că miroase a pălincă.

Miercuri dimineață, parlamentarii AUR s-au înșirat în fața plenului cu pancarte și vor să blocheze din nou lucrările plenului.

+++

Luni și marți, Comisiile de specialitate au avizat pozitiv și pe repede înainte bugetul, iar marți Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament au adoptat un raport favorabil asupra proiectului, cu 23 de voturi "pentru" și doar opt "împotrivă".

Opoziția a depus mii de amendamente, însă ele au fost respinse unul după altul de parlamentarii puterii.

Purtătorul de cuvânt al UMDR, Csoma Botond, a declarat, la Prima TV, că Uniunea va decide miercuri dacă votează bugetul pe 2024. Maghiarii sunt supărați pe "ordonanța trenuleț", care a dus la tăieri de bani pentru autoritățile locale.

„Suntem supărați din cauză că în ordonanța orenuleț anumite fonduri au fost tăiate de la adminstrațiile publice locale, în sensul că impozitul pe profit nu se mai redistribuie 100% administrațiile locale și o parte este reținută la bugetul central”, a spus Botond.

El a mai anunțat că o decizie a UDMR în privința votului va fi luată miercuri.

Bugetul de stat pe 2024 a fost dezbătut de plenul Parlamentului într-un haos creat de AUR și Șoșoacă

Mai mult pe EurActiv »