Premierul canadian și președintele bulgar au ajuns la un acord privind pregătirea de către Sofia a unei foi de parcurs privind liberalizarea vizelor. Guvernul român a comunicat că există perspective bune pentru ridicarea vizelor.

Potrivit Novinite.com, Bulgaria va elabora o foaie de parcurs privind criteriile necesare pentru obținerea liberalizării vizelor pentru cetățenii bulgari care călătoresc în Canada, după ce premierul canadian, Jean Trudeau, și președintele bulgar, Rosen Plevneliev, au ajuns la un acord în acest sens într-o întrevedere care a avut loc în marja summitului ONU de la New York.

Textul foii de parcurs va fi stabilit "cât mai curând posibil", conform președintelui Plevneliev.

Cei doi oficiali au subliniat că problema vizelor rămâne o prioritate în relațiile dintre Ottawa și Sofia.

Tot în marja summitului Națiunilor Unite a existat și o întrevedere între Trudeau și premierul Dacian Cioloș, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres.

Aceleași surse au precizat că cei doi premieri "au constat că există perspective bune pentru ca vizele să fie ridicate într-un viitor cât mai apropiat".

Guvernul român a expediat întrevederea într-un comunicat de presă referitor la prima zi a participării prim-ministrului Dacian Cioloș la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Generale a ONU.  

"Întâlnirea cu premierul canadian Justin Trudeau a fost dedicată, în principal, temei liberalizării vizelor pentru cetățenii români.  Cei doi prim-miniștri au apreciat că există perspective bune pentru ca vizele să fie ridicate într-un viitor cât mai apropiat", se arată în comunicat.

Discuțiile asupra chestiunii vizelor pentru Canada pentru cetățenii români și bulgari s-au intensificat la începutul acestui an, când Bucureștiul și Sofia au adus acest dosar în atenția Comisiei Europene.

În iunie, premierul Dacian Cioloș a efectuat o vizită în Canada și a declarat, după întrevederea cu omologul canadian, că există o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare privind ridicarea vizelor pentru românii care călătoresc în Canada.

Ottawa a precizat că va lua decizia de ridicare a obligativității vizelor pentru români și bulgari doar atunci când vor fi îndeplinite criteriile necesare.

România și Bulgaria sunt singurele țări ale Uniunii Europene ale căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în Canada.