Canada va ridica vizele pentru unii bulgari în 2017 și va acționa pentru anularea regimului de vize pentru toți cetățenii până la sfârșitul lui 2018, a anunțat Guvernul de la Sofia.Bucureștiul vrea eliminarea vizelor pentru toți români încă din 2017.

După ce Bulgaria și România și-au exprimat reticența în a susține Acordului economic și comercial UE-Canada (CETA) dacă Ottawa nu renunță la vizele pentru cetățenii lor, au început negocieri intense pentru a rezolva chestiunea.

Măsura are în vedere să liniștească îngrijorările Bulgariei în legătură cu controversatul acord de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada, pe care Bruxellesul speră ca guvernele UE să îl ratifice luna aceasta, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Premierul canadian, Justin Trudeau, a promis în cursul unei discuții telefonice cu omologul său de la Sofia, Boiko Borisov, să elimine vizele pentru oamenii de afaceri, persoanele care au mai vizitat Canada și cetățenii bulgari care la 1 mai 2017 vor fi în posesia unei vize SUA.

"Guvernul canadian va depune eforturi pentru ca toți ceilalți cetățeni bulgari să poată călători fără viză de la sfârșitul lui 2017", a menționat guvernul de la Sofia într-un comunicat.

Termenul limită pentru introducerea călătoriilor fără viză ar putea fi extins până cel mai târziu în mai 2018, dacă vor apărea probleme în reorganizarea sistemelor de intrare, a adăugat biroul de presă.

Negocieri Cioloş-Trudeau pentru eliminarea vizelor din 2017

Anunțul Guvernului de la Sofia a avut loc joi seara. La 24 de ore după acest anunț, surse guvernamentale au precizat, pentru Mediafax, că Guvernul de la București vrea eliminarea vizelor pentru românii care călătoresc în Canada în 2017, nu etapizat până în 2018, aşa cum a propus partea canadiană.

Sursele guvernamentale citate de agenția de presă afirmă că autoritaţile canadiene au informat deja autorităţile române despre intenţia de ridicare a vizelor pentru cetăţenii români.

''Această intenţie a fost exprimată încă din vară după vizita premierului Dacian Cioloş la Ottawa, care de altfel a şi iniţiat discuţiile privitoare de ridicarea vizelor cu premierul Justin Trudeau. Decizia luată de canadieni şi datele pe care le-a comunicat Guvernul bulgar au fost, de altfel, propuse şi României, în cadrul unei convorbiri telefonice avută ieri (joi - n.r.) între premierul român şi Justin Trudeau, înainte ca premierul Canadei să comunice cu guvernul de la Sofia'', au declarat surse din interiorul Executivului pentru Mediafax.

Potrivit acestora, România are însă aşteptări mai mari, în sensul obţinerii unei date ferme în 2017.

 

''Negocierea, din punctul de vedere al părţii române, nu s-a terminat încă, fiind în desfăşurare discuţii care privesc momentul şi calendarul complet al eliminării vizelor pentru români'',

au mai adăugat sursele.

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit în septembrie la New York cu omologul său canadian, cei doi apreciind că există perspective bune pentru ridicarea vizelor pentru românii care merg în Canada într-un viitor apropiat.

În luna august, Comisia Europeană a precizat că Ottawa urmează să anunțe la începutul toamnei rezultatele evaluărilor efectuate în această vară în România şi Bulgaria, precum şi un calendar pentru ridicarea vizelor pentru cetățenii celor două ţări.

Afirmația a fost făcută după o reuniune pe această temă la care au participat reprezentanți ai tuturor părților implicate.

Românii și bulgarii sunt singurii cetățeni UE care au nevoie de vize pentru a putea călători în Canada.