Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat joi, după o reuniune a OCDE, că România va produce izotopi medicali la Centrala de la Cernavodă, speranță pentru tratamentul cancerului.

Ministrul a mai declarat că țara noastre poate reporni și producția de apă grea la Drobeta-Turnu Severin, ambele cu sprijin canadian.

"Astăzi (joi - n.r.) Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Ontario Power Generation (OPG) în acest sens, un pas strategic pentru refacerea ciclului nuclear integrat românesc. Acest demers, pe care l-am avut în vedere în cadrul vizitei oficiale la Ottawa de săptămâna trecută, devine realitate astăzi", a scris Burduja într-un mesaj pe Facebook.

Sebastian Burduja a mai relatat că avut "un maraton de întâlniri bilaterale" la OCDE, în marja evenimentului dedicat sectorului nuclear, cu miniștrii omologi din Franța, Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Ucraina, cu secretarul adjunct al energiei din SUA, precum și cu directorul general al Agenției pentru Energie Nucleară a OCDE.

Subiectele abordate au fost programul nuclear civil românesc, inclusiv reactoarele modulare de mici dimensiuni, pregătirea resursei umane în domeniul nuclear, promovarea tehnologiilor nucleare și accesarea finanțărilor pentru marile proiecte.

"România este respectată în clubul statelor nucleare. Vom continua să ne străduim să dăm Europei și lumii întregi standardul cel mai înalt de profesionalism", a conchis acesta.