Ministrul Investițiilor Europene, Adrian Câciu, anunță că România a încasat, până la acest moment, 22,846 miliarde euro din alocarea finală de 24,071 mld. euro primită în cadrul Politicii de Coeziune din exercițiul financiar 2014-2020

Țara noastră a ajuns astfel la un grad de absorbție de 95% din alocarea finală.

"Totodată, în analiza Comisiei Europene se află cereri de rambursare cheltuieli de încă 879,1 milioane euro reprezentând declarații de cheltuieli transmise în lunile ianuarie și februarie 2024", a scris Câciu pe pagina lui de Facebook.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Tulcea, că România va înregistra, în perioada următoare, un grad de absorbție a fondurilor europene mai mare decât cel alocat, astfel că România va intra în istorie, transmite Agerpres.

„Ultimul exercițiu financiar european a fost închis cu absorbție de 54%. Adrian (ministrul Adrian Câciu – n.r.) a închis ultimul exercițiu financiar care nu a fost gândit cu cei 15%, nu a fost gândit să fie refazat, nu a avut nici PNRR, atunci nu erau atâtea exerciții financiare suprapuse, Adrian a reușit să închidă cu 94%. Pentru prima oară. Iar cu sumele transmise la Comisie și neîncasate, pe care o să le încasăm într-o lună sau două, vom avea cel puțin 100%, pentru că anumite state nu o să încaseze și să deconteze toți banii și sunt ferm convins că, prin martie, vom veni în fața românilor și le vom spune că am intrat în istorie, pentru că am avut o absorbție mai mare decât cea alocată”, a susținut liderul social-democraților, la Conferința organizației PSD Tulcea.