Un proiect care permite accesul câinilor ghizi în spații publice și elimină taxele încasate de stat pentru adaptarea vehiculelor folosite de persoanele cu dizabilități a fost adoptat marți de Camera Deputaților în unanimitate.

Proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost depus de USR și a primit votul Senatului în octombrie 2023. De atunci, proiectul a zăcut la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Astfel, câinele ghid care însoțește persoana cu handicap grav are acces liber și gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locațiile în care se asigură servicii publice și în mijloacele de transport în comun, taxiuri și în mijloacele auto de transport alternativ.

Persoanele cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român (RAR) pentru autovehiculele special modificate față de configurația inițială în scopul conducerii de către persoanele cu handicap pe toată durata de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap și numai pentru autoturismul proprietate personală.

Constituie discriminare refuzul conducătorului serviciului de taximetrie, precum și al conducătorului auto de transport alternativ cu autoturism de a asigura transportul persoanei cu handicap și a dispozitivului de mers, inclusiv accesul în taxi alături de câinele ghid.

Conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) din 2021, în România sunt aproximativ 800.000 de persoane cu dizabilități, ceea ce reprezintă aproximativ 4% din populația totală a țării.

Conform datelor furnizate de Asociația Națională a Câinilor Ghizi din România (ANGR), în prezent există aproximativ 70 de câini ghizi înregistrați în țară. Cu toate acestea, este important de menționat că acestea sunt cifre aproximative și că numărul real de câini ghizi poate fi mai mare pentru că unele persoane cu dizabilități aleg să aducă câini ghizi din alte țări.

„Legislația în vigoare referitoare la câini ghizi este foarte generală. Scrie că câinii ghizi pentru nevăzători au acces liber și în mod gratuit pe orice mijloc de transport și în instituții publice. În alte țări este mult mai bine reglementat, în sensul că are acces peste tot pe unde are acces un om", spune un trainer de astfel de câini ghizi, citat în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Pentru a marca adoptarea proiectului, în Parlament au fost aduși doi câini ghizi din raza Labrador.


Proiectul merge cum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.