Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, îl primește joi, pe 28 iunie, pe Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit agendei comisarilor publicată vineri.

Cei doi s-au întâlnit și în primăvară, atunci când oficialul european a făcut o vizită la București în contextul discuțiilor privind controversatelor modificări la legile Justiției.

"Președintele Senatului a subliniat că abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autoritățile din România, este cea recomandată și apreciată, fiind astfel evitate informarea parțială și distorsionată. Vizita de lucru a prim-vicepreședintelui Comisiei la București este, de aceea, considerată drept element necesar al relației de normalitate cu instituțiile europene, întărind mesajele transmise de ambele părți pentru dialog direct. Coordonarea eficientă cu Instituțiile europene este în opinia exprimată de domnul Călin Popescu-Tăriceanu, utilă în special în această perioadă, în care România se pregătește pentru preluarea Președinției rotative a Consiliului UE, iar Comisia este în faza de încheiere a agendei legislative propuse la începutul mandatului", se preciza într-un comunicat al Senatului din 1 martie.

Referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare, președintele Senatului a reiterat importanța sprijinului și cooperării din partea Comisiei pentru "încheierea neîntârziată" a acestei etape care grevează statutul Romaniei de membru cu drepturi depline în UE.

În ceea ce privește respectarea valorilor și a raporturilor instituționale caracteristice statului de drept, Tăriceanu l-a informat pe Timmermans de faptul că Parlamentul României acordă "o deosebită atenție protejării și promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor în fața instituțiilor".