Camelia Bogdan a declarat, pentru Report.md, că ar trebui schimbată legislația ce permite candidaților cu dosare penale să candideze, judecătoarea amintind că un magistrat e suspendat din funcție, dacă pe numele său se începe o procedură judiciară.

Report.md: Succesul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România este apreciat în spațiul comunitar. Zilnic pe ușa instituției sunt aduse persoane de diferită coloratură politică, care au deținut sau dețin funcții publice. Asupra Dumneavoastră s-au exercitat vreo dată presiuni din interiorul sistemului judiciar pentru deciziile pronunțate?

Camelia Bogdan: Într-adevăr, DNA este o instituție cu titlu de exemplu în Uniunea Europeană, având bune practici în combaterea corupției. Instituția funcționează foarte bine, este un pioner în domeniu la nivel european.În calitate de judecător eu nu am simțit nici o presiune nici din partea DNA, nici din partea altui parchet. Dimpotrivă, au existat situații când am dat sechestru, în situații speciale, acolo unde procurorii erau obligați să-l pună și nu au făcut-o, având justificarea că inculpatul nu are nimic pe numele lui. Mi-am permis să identific produsul infracțiunii, acesta fiind pe numele unor apropiați sau a unor societăți controlate de către inculpații trimiși în judecată, asupra cărora încă nu se puseseră sechestru în faza de urmărire penală.

Report.md: Sondajele arată că aproximativ 60% din români au încredere în DNA. Totodată, o bună parte din români consideră corupția ca fiind problema cea mai importantă a țării. Cu toate astea, persoane cu dosare la DNA, dar și la Agenția Națională de Integritate (ANI) au câștigat alegerile cu majorități de peste 50%. Cum explicați această disonanță?

Camelia Bogdan: Atât timp cât nu este o decizie definitivă în privința sa și nu există o interdicție în lege, persoana poate candida ca și ales local. Biroul electoral central sau cel județean respinge persoanele care au interdicția de a candida. Legal se poate, însă din punct de vedere moral este de discutat. Noi, ca magistrați, suntem suspendați din funcție atunci când pe numele nostru se începe o procedură judiciară. Alte profesii nu au această interdicție. Cred că trebuie modificată și legislația electorală în acest domeniu.

Report.md: DNA-ul moldovenesc este Centrul Național Anticorupție (CNA). De la instituire, această instituție ”se plimbă” ba în subordinea Guvernului, ba sub control Parlamentar și invers... Acum unii oficiali europeni au recomandat scoaterea CNA de sub controlul Legislativului. Unde credeți că este până la urmă locul acestei structuri?

Camelia Bogdan: Eu nu știu ce investigații se pornesc acolo. Dacă acolo derulează doar anumite investigații și se dovedește că această instituție nu este independentă, atunci pot apărea anumite probleme la CEDO. Dezideratul secolului 21 este să luptăm asupra criminalității și să ne asigurăm de eficiența acestui principiu. CNA trebuie să fie independentă – deci, să nu fie în subordinea nimănui.

Citiți continuarea pe Report.md.