Camera Deputaților se va întruni în sesiune extraordinară săptămâna viitoare, în perioada 26 - 30 august, a anunțat marți Marcel Ciolacu.

Biroul permanent al Camerei se va reuni luni, de la ora 12:30, în vederea stabilirii proiectului programului de lucru în această perioadă. De asemenea, ședința de plen a Camerei Deputaților va avea loc în aceeași zi, începând cu ora 14:00, pentru aprobarea ordinii de zi și a programului sesiunii extraordinare.

Solicitarea privind ședința extraordinară a fost depusă de deputați PNL,USR, PMP și Pro România, scopul sesiunii fiind anularea a amnistiei și grațierii și a Ordonanței de Urgență 114.

”Le sugerez colegilor din opoziție ca, din respect pentru cetățeni și pentru această instituție, să își facă mai bine temele atunci când înaintează astfel de propuneri. Ar fi cea mai bună cale pentru a preîntâmpina anumite situații jenante așa cum sunt, din păcate, cele din această adresă în care solicită dezbaterea în sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților a unui proiect de lege care este de competența Senatului ca primă Cameră sesizată (L 333/2019). În același registru, referitor la amnistie și grațiere, o simplă consultare pe site-ul Camerei a fișei acestui proiect de lege ar fi fost lămuritoare pentru a constata că termenul pentru depunerea raportului este 4 septembrie 2019, adică în prima săptămână a sesiunii ordinare a Camerei. În plus, așa cum am transmis în repetate rânduri, îmi doresc ca la orice dezbatere cu privire la justiție să fie prezente în mod obligatoriu instituțiile implicate, asociațiile magistraților și societatea civilă”, a transmis Ciolacu într-un comunicat de presă.

În ceea ce privește abrogarea în totalitate a OUG 114, în sensul dorit de opoziție, liderul Camerei Deputaților susține că acest lucru ar avea ”un impact social extrem de negativ pentru milioane de români”.

”Reprezentanții partidelor de opoziție ar trebui să clarifice până la începutul sesiunii extraordinare dacă sunt de acord să nu mai crească pensiile de la 1 septembrie, dacă vor să fie tăiate salariile din construcții la fel cum s-au exprimat deja pentru sectorul IT, dacă vor să dea frâu liber creșterilor de prețuri la gaze naturale și energie electrică pentru populație sau dacă vor ca peste un milion de români cărora le-a fost restituită taxa auto să fie nevoiți să o înapoieze statului. Toate acestea erau prevederi din OUG 114”, a afirmat el.

Referitor la abrogarea legii recursului compensatoriu, Ciolacu amintește că acesta a fost un proiect inițiat de fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, în timpul Guvernului Cioloș, ca urmare a angajamentelor statului român de rezolvare a problemelor condițiilor din penitenciare care au făcut obiectul unor condamnări repetate la CEDO.

”Am încredere că membrii opoziției vor analiza cu seriozitate toate aceste aspecte, vor renunța la calculele politice personale și vor da dovadă de responsabilitate, astfel încât în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare să avem o dezbatere consistentă cu rezultate concrete în beneficiul românilor”, a conchis Marcel Ciolacu.