Camera Deputaţilor se va întruni în sesiune extraordinară săptămâna viitoare, în perioada 26 - 30 august, a anunțat marți Marcel Ciolacu.

Biroul permanent al Camerei se va reuni luni, de la ora 12:30, în vederea stabilirii proiectului programului de lucru în această perioadă. De asemenea, şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va avea loc în aceeași zi, începând cu ora 14:00, pentru aprobarea ordinii de zi şi a programului sesiunii extraordinare.

Solicitarea privind ședința extraordinară a fost depusă de deputați PNL,USR, PMP şi Pro România, scopul sesiunii fiind anularea a amnistiei şi graţierii şi a Ordonanţei de Urgenţă 114.

”Le sugerez colegilor din opoziţie ca, din respect pentru cetăţeni şi pentru această instituţie, să îşi facă mai bine temele atunci când înaintează astfel de propuneri. Ar fi cea mai bună cale pentru a preîntâmpina anumite situaţii jenante aşa cum sunt, din păcate, cele din această adresă în care solicită dezbaterea în sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor a unui proiect de lege care este de competenţa Senatului ca primă Cameră sesizată (L 333/2019). În acelaşi registru, referitor la amnistie şi graţiere, o simplă consultare pe site-ul Camerei a fişei acestui proiect de lege ar fi fost lămuritoare pentru a constata că termenul pentru depunerea raportului este 4 septembrie 2019, adică în prima săptămână a sesiunii ordinare a Camerei. În plus, aşa cum am transmis în repetate rânduri, îmi doresc ca la orice dezbatere cu privire la justiţie să fie prezente în mod obligatoriu instituţiile implicate, asociaţiile magistraţilor şi societatea civilă”, a transmis Ciolacu într-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte abrogarea în totalitate a OUG 114, în sensul dorit de opoziţie, liderul Camerei Deputaților susține că acest lucru ar avea ”un impact social extrem de negativ pentru milioane de români”.

”Reprezentanţii partidelor de opoziţie ar trebui să clarifice până la începutul sesiunii extraordinare dacă sunt de acord să nu mai crească pensiile de la 1 septembrie, dacă vor să fie tăiate salariile din construcţii la fel cum s-au exprimat deja pentru sectorul IT, dacă vor să dea frâu liber creşterilor de preţuri la gaze naturale şi energie electrică pentru populaţie sau dacă vor ca peste un milion de români cărora le-a fost restituită taxa auto să fie nevoiţi să o înapoieze statului. Toate acestea erau prevederi din OUG 114”, a afirmat el.

Referitor la abrogarea legii recursului compensatoriu, Ciolacu amintește că acesta a fost un proiect iniţiat de fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, în timpul Guvernului Cioloş, ca urmare a angajamentelor statului român de rezolvare a problemelor condiţiilor din penitenciare care au făcut obiectul unor condamnări repetate la CEDO.

”Am încredere că membrii opoziţiei vor analiza cu seriozitate toate aceste aspecte, vor renunţa la calculele politice personale şi vor da dovadă de responsabilitate, astfel încât în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare să avem o dezbatere consistentă cu rezultate concrete în beneficiul românilor”, a conchis Marcel Ciolacu.