Ministrul Digitalizarii, Bogdan Ivan, a precizat vineri, la finalul ședinței de Guvern, că breșa de securitate cibernetică de la Camera Deputaților a fost cauzată de un angajat care, în perioada pandemiei, lucra remote pe un dispozitiv personal.

"Din datele preliminare, pentru că raportul final nu s-a redactat încă și nici nu l-am primit, a fost vorba de o eroare umană. Un angajat care, în perioada pandemiei, lucra remote a folosit un dispozitiv personal care a fost la un moment dat conectat la rețeaua informatică a Camerei Deputaților, un laptop", a spus ministrul.

Ivan a vorbit și despre faptul se pregătesc "niște reguli foarte clare și asumate pe persoană fizică de către fiecare dintre cei responsabili".

"Exemple de reguli. Unu, fără să pot să conectez un dispozitiv personal la acea rețea internă a instituției publice. Doi, să nu poți să accesezi, dacă nu este cazul, adresa personală de mail sau alte conturi de pe anumite site-uri care pot să fie potențial vulnerabile direct de pe dispozitivele de serviciu. Trei, crearea unor parole complexe, stabilirea unei perioade la care se schimbă aceste parole. Patru, crearea backup-ului de date, asigurarea, în același timp, prin servicii software de securitate cibernetică a securității rețelei, crearea inclusiv, acolo unde este cazul, a unei aplicații de management al aplicațiilor care pot să fie folosite pe dispozitivele de serviciu. Și toate aceste lucruri să poată să fie asumate nominal de către responsabilii de aceste lucruri. Pentru că noi riscăm să aruncăm de fiecare dată, să avem breaking news-uri timp de două săptămâni, pentru că la un moment dat o persoană a fost iresponsabilă. Și cred că trebuie să-și asume toți responsabilitatea", a adăugat acesta.

Angajatul în cauză are o funcție executivă, iar Secretariatul General al Camerei Deputaților a pornit o anchetă internă, a mai anunțat Bogdan Ivan.