Conducerile PSD și PNL, reunite joi după-amiază în ședințe separate ale forurilor de conducere la Palatul Parlamentului, au stabilit lista candidaților pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Lista, care trebuia deschisă de fosta șefa a Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, este pe modelul "fermoar": un candidat de la PSD, un candidat de la PNL.

În timpul ședințelor celor două formațiuni, în spațiul public au apărut informații că Ramona Chiriac l-a anunțat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, de faptul că se retrage de pe listă.

Ramona Chiriac ar fi cerut să fie propusă pentru postul de comisar european, variantă respinsă de social-democrați. Totodată, ea ar fi refuzat să intre în PSD.


Întrebată de jurnaliști ce s-a întâmplat, Gabriela Firea a spus că Ramona Chiriac a avut o discuție cu Marcel Ciolacu și l-a anunțat că dorește să rămână în poziția actuală și "are alte proiecte".

"Nu ni s-au dat nouă detalii", a spus Firea.

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, că urmează ca cele două formațiuni să vină cu un alt candidat independent în locul lui Chiriac.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus, la finalul ședinței, că a aflat știrea că Ramona Chiriac s-a retras, dar nu se grăbește să ia nicio decizie acum. Trebuie mai întâi "să decantăm" lucrurile.

După ședința PSD, Ramona Chiriac a scris pe X: "Confirm că nu candidez la alegerile pentru Parlamentul European, din motive personale. Continui să susțin Europa în România și România în Europa".

+++

Biroul Politic Național al PNL a validat candidaturile lui Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Adina Vălean, Daniel Buda, Siegfried Mureșan, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Alexandru Muraru și Mara Mareș.

De asemenea, Consiliul Politic Național al PSD i-a validat pe Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Vasile Dîncu, Gheorghe Cârciu, Dragoș Benea, Dan Nica, Ștefan Mușoiu, Roxana Mînzatu, Andi Cristea, Larisa Blănari, Florian Sălăjeanu, Mădălina Lazăr.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat apoi lista de candidați ai PSD și a spus că, după ce se fac sondaje de opinie, ea va fi completată cu alte nume.

Despre retragerea Ramonei Chiriac, acesta a spus că aceasta a anunțat public de ce s-a retras și nu vrea să comenteze decizia ei.

"Doamna Ramona Chiriac s-a suspendat după ce au fost discuțiile din spațiul public că va candida pe lista comună a alianței PSD și PNL. Nu pot comenta eu o decizie luată de doamna Ramona Chiriac. N-am avut niciodată o discuție în ceea ce privește comisarul României. Cred că această discuție, fără să deranjez pe nimeni, va trebui în primul rând să o am cu președintele României", a spus Ciolacu. El a mai zis și că discuțiile pentru funcția de comisar vor avea loc în octombrie 2025, deși ele sunt programate în octombrie 2024.

"Domnul Mihai Tudose este o opțiune de deschidere a listei, dar, în urma decizie luate de Ramona Chiriac, în zilele următoare o să mă văd cu domnul Ciucă și vom hotărî îmrepună cum mergem mai departe. Eu îmi doresc acum ca listele să fie deschise de reprezentanții celor două partide. (...) În momentul de față cele două partide au suficient de bine pregătiți oameni care să deschidă această listă", a declarat Ciolacu.

Întrebat dacă Maria Grapini, care a fost în PSD, apoi a trecut în PUSL, partid controlat de mogulul Dan Voiculescu, mai este o variantă pentru a candida, a răspuns afirmativ. 

Surse politice au declarat că Mihai Tudose va fi sută la sută capul de listă, pe locul doi fiind Rareș Bogdan. În același timp, Marcel Ciolacu le-a transmis în ședință colegilor că "nici nu vreau să mai aud de vreun candidat independent".