Guvernul a adoptat luni un proiect de lege pentru punerea în acord cu decizia CCR a măsurilor privind carantina și izolarea. Proiectul urmează să ajungă la Parlament, pentru dezbatere și vot.

Guvernul a adoptat proiectul de lege, iar la finalul ședinței de Guvern, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, au prezentat principalele prevederi din lege.

Principalele prevederi din proiectul de lege: 

- ,,carantina persoanelor" reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spatii special desemnate de către autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată;

- „carantina bunurilor” reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, prin care se urmărește separarea bagajelor, containerelor, mijloacelor de transport sau altor bunuri suspecte de contaminare. Procedura de decontaminare sau distrugere se stabilește prin ordin al ministrului sănătății;

- „carantina zonală” reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației, dintr-un perimetru afectat de o boală infecto-contagioasă, de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru;

- „izolarea” reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate;

- ,,persoană bolnavă" înseamnă persoana care suferă de o boală infecto-contagioasă sau care este afectată de o suferință fizică susceptibilă de a constitui un risc epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică;

Carantina persoanelor în spații special desemnate, la domiciliu sau la o locație declarată se instituie pentru o durată stabilită conform datelor științifice oficiale disponibile, cu privire la persoanele sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care:

a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, conform datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu;

b) au venit în contact cu persoane confirmate cu o boala infecto-contagioasă. 

Izolarea în unitatea sanitara sau locațiile în care personalul unităților sanitare desfășoară activitate medicală specifică, se instituie pentru persoanele cu semnele și simptomele sugestive pentru bolile infecto-contagioase stabilite prin hotărâre a Guvernului sau persoanele purtătoare de agenți patogeni ai acestor boli, pentru care se impune internarea obligatorie, conform reglementarilor în vigoare, pentru o durată conform datelor științifice oficiale și în funcție de evoluția patologiei respective pentru fiecare pacient.

Izolarea la domiciliu sau locația declarată, se poate dispune doar pentru persoanele purtătoare de agenți patogeni ai bolilor infecto-contagioase stabilite prin hotărâre a Guvernului, în funcție de rata de transmisibilitate și contagiozitate și capacitatea unităților sanitare, conform reglementarilor în vigoare, pentru o durata conform datelor științifice oficiale și în funcție de evoluția patologiei respective pentru fiecare pacient.

Carantina pentru persoanele sănătoase care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat, persoanele suspecte de a fi infectate sau persoanele care au venit in contact cu persoane confirmate de îmbolnăvire, in situațiile de risc epidemiologic prevăzute la art. 4, se decide prin hotărârea Comitetului National pentru Situații de Urgenta, la propunerea grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, stabilit în baza hotărârii Comitetului National pentru Situații de Urgenta nr. 3/2016. Măsura se pune în aplicare de către Ministerul Sănătății și unitățile subordonate MS prin ordin al ministrului sănătății.

Proiectul de lege poate fi consultat în integralitate AICI.

 

+++

"CCR a decis că nu există bază legală pentru ca cetățenii care au fost diagnosticați bolnavi să fie tratați în spitale și că orice pacient infectat poate să plece din spital. CCR ne-a lăsat fără instrumentul pentru a lua deciziile de izolare și carantinare în spații instituționalizate și de a carantina localități, cartiere, zone. Cum am fi putut reacționa la Suceava sau în alte localități unde s-a produs o creștere rapidă a numărului de infecții? S-a și văzut că pârghia carantinării a oprit riscul de transmitere în alte localități", a explicat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Ludovic Orban a precizat că ședința Executivului are un singur punct pe ordinea de zi, acela de adoptare a proiectului privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic.

Proiectul de lege urmează să fie trimis la Parlamament, unde, după ce este avizat de Comisiile de specialitate, intră la vot.

De asemenea, Orban a cerut Parlamentului să dezbată în procedură de urgență proiectul de legee.

"Astăzi sunt spitale care nu mai au medici pentru că nu mai putem permite detașarea. În cadrul DSP-urilor, suplientul medical la care am făcut apel în starea de urgență și în prima parte din starea de alertă aproape am rămas fără el din cauza introducerii unui articol în lege prin care detașarea nu se poate face decât cu acordul tuturor autorităților implicate", a mai spus Orban.

Referitor la decizia CCR privind carantina și izolarea, Orban a precizat că "orice demers al Guvernului a fost boicotat, îngreunat și sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, de decizii luate împotriva voinței Guvernului și de atitudinea unor instituții publice care s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD".