Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat marți, la audierile din Comisia de anchetă privind posibilele fraude la alegerile europarlamentare, că softul folosit pentru monitorizarea procesului de vot a semnalat peste 9.000 de posibile nereguli.

UPDATE După audieri, Carmen Dan a precizat că operarea tabletelor de către STS este deficitară și consideră că sistemul nu ar mai trebui să fie în subordinea Serviciului, ci a unei autorități independente cum este AEP.

"Aprecierea mea aceasta ar fi că acest sistem nu ar trebui să fie în competența și exclusivitatea unui servciu special, dacă ne dorim un proces eletoral transparent. Atâta timp cât avem o autoritate independentă, cum este AEP, care ar putea să preia și aceste prerogative. Eu cred că s-ar elimina suspiciuni că în procesul electoral ar putea fi imixtiuni într-un fel sau altul", a adăugat Carmen Dan.

+++

"Nu MAI stabilește numărul secțiilor de votare din țară. Acesta este atributul autoritățior locale, cu avizul AEP. MAI nu stabilește numărul de buletine de vot, ștampile sau cabine de vot. Acest atribut îi aparține AEP. (...) Ar fi relevant pentru această Comisie dacă s-ar obține mai multe date de la INS și de la BEC, despre modul cum s-au încheiat aceste procese verbale de consemnare a rezultatului votului. Spun asta deoarece în actele normative aprobate de Guvern, în urma unei decizii a CCR, numărul alegătorilor înscriși trebuie săfie egal cu numărul buletinelor găsite în urnă. Am sesizat că pot apărea situații în care să nu existe egalitate", a spus Carmen Dan.

Ministrul a mai spus că, în primele cinci ore de la deschiderea urnelor, au fost primite peste 500 de semnalări privind votul multiplu, votul fără drept sau utilizarea unui document de identitate fals sau nul.

Ea a mai precizat că toate aeste semnalări au fost transmise în scris către STS. Totodată, Carmen Dan a spus în fața Comisiei că a discutat cu directorul STS și l-a informat că această corespondență dintre MAI și STS va fi transmisă Comisia parlamentare de anchetă.

Ministrul Afacerilor Interne a exlpicat că softul folosit pentru monitorizarea procesului de vot a semnalat peste 9.000 de posibile nereguli.

"SIMPV a semnalat și a putut vizualiza și MAI că pe parcursul întregii zile a alegerilor nu mai puțin de 9.282 de sesizări au fost trimise spre structurile de poliție competente pentru verificări", a mai explicat acesta.

Carmen Dan a punctat și faptul că, din constatările ei, procesarea datelor alegătorilor care au votat pentru alegerile europarlamentare a durat mai mult decât procesarea datelor celor care au votat pentru referendum.

"Ulterior, STS ne-a pus la dispoziție câteva date suplimentare privind timpii necesari validării în SIMPV a documentelor de identitate, iar eu, cu permisiunea dvs., am două constatări: intervalele medii de timp de procesare a documentelor au fost diferite pentru alegerile europarlamentare față de referendumul național, deși s-a folosit aceeași infrastructură. O altă constatare - pentru aproape un milion de cetățeni, timpul de procesare a documentelor de identitate a fost cuprins între jumătate de minut și peste opt minute", a continuat ministrul.