Ministrul nu a reușit nici vineri să explice dacă a știut sau nu de informarea de la SRI privind infiltrarea ultrașilor în protestele de miercuri. Însă afirmă sus și tare că forțele de ordine s-au pregătit corespunzător. Atunci, de unde violențele?

După incidentele violente de miercuri seara, de la protestul din Piața Victoriei, ministrul de Interne, Carmen Dan a ieșit la un post tv, susținând că nu a primit informații în legătură cu prezența membrilor galeriilor sportive.

Printr-un comunicat, SRI a contrazis-o, iar ministrul a revenit susținând că s-a primit doar un sms din partea Serviciului, iar informațiile nu erau relevante.

Vineri, jurnaliștii i-au cerut lămuriri ministrului, la Palatul Parlamentului, dar prestația ministrului lasă loc de întrebări, mai ales că Dan a încercat în mod stângaci să evite să răspundă sau a recitat aceeași placă.  

Dvs de ce nu ați primit sms de la secretarul de stat și șeful poliției? Care e procedura internă de comunicare?

Carmen Dan: Această întrebare n-ar trebui să mi-o puneți mie, pentru că eu la o întrebare directă pusă de dna redactor am răspuns adevărul: că nu am fost informată. Întrebarea a fost punctuală: dacă am primit informare de la SRI. Am răspuns clar: nu.

Secretarul de stat care a primit sms nu ar trebui să informeze ministrul?

Dan: Acest aspect va fi analizat, dar eu am spus și ieri ... că acest sms însemna un schimb operativ de informații și nu era decât cu caracter generic. Această situație o putea analiza oricine cunoștea că în apropierea Palatului Victoria se desfășurau două activități sportive. E un aspect pe care l-am luat și noi în calcul în cadrul ședinței operative pe care am desfășurat-o dimineață la sediul ministerului.

Dacă l-ați luat în calcul cum s-a întâmplat ca acei membri ai galeriei să ajungă în muțimea din Piața Victoriei?

Dan: Aici e discuție referitoare la ce înțelege fiecare și cum interpretează fiecare și la speculațiile care în ultima perioadă s-au tot rostogolit. Noi am luat toate măsurile și, din punctul meu de vedere, jandarmii au procedat corect. Noi i-am urmărit îndeaproape pe cei care au plecat din sălile unde s-au ținut competițiile sportive. Aceștia nu au plecat ca un grup organizat, aceștia au plecat individual, ca orice participant la această demonstrație pașnică.

Jurnaliștii încearcă să-i explice ministrului ce înseamnă un grup, ministrul o ține una și bună: ”Dar n-au plecat în grup, eu asta încerc să vă spun”.

MAI nu are structuri care vă informează?

Dan: Dvs ați considerat că în toată această  perioadă noi nu ne-am luat măsurile necesare? Noi analizăm de fiecare dată operativ orice eveniment pe care trebuie să-l gestionăm și în funcție de aceasta analiză dispunem și măsurile necesare.

Ministrul insistă că a fost un simplu sms, primit pe 1 februarie, în jurul orei 9.

Dan: Secretarul de stat a primit un sms pe care îl puteați transmite și dvs, pentru că nu conținea altceva decât o informație cu caracter general, obișnuită, în cadrul schimbului de informații operative. Nu era semnat SRI, nu era asumat de cineva ...

Secretarul de stat n-a știut de la cine a primit sms-ul?

Dan: Nu știu dacă a știut sau n-a știut.

Nu există comunicare în minister? N-ați comunicat cu secretarul de stat?

Dan: Ba da, am văzut un mesaj, atât și nimic mai mult, nu mi l-a trimis domnull Hellvig.

Când l-ați văzut?

Dan: În momentul în care am fost întrebată dacă au existat informații de la SRI și SRI a ieșit cu acea informare, la ora 12 noaptea, în  care a spus că a trimis aceste sms-uri.

Abia atunci ați văzut sms-ul?

Dan: Vreau să stabilim foarte clar: vorbim de o informație cu caracter general. Nu știu de ce trebuie să dezbatem atât de mult tema referitoare la conținutul sms-ului. E o informație cu caracter general.

Ministrul a mai precizat că a avut o discuție cu șeful SRI, Eduard Hellvig, și au stabilit că nivelul de comunicare ar trebui să se facă la un eșalon corespunzător.

Avea SRI obligația să vă informeze în acest caz?

Dan: Eu nu spun ce avea sau nu avea obligația SRI să facă.