Discuții aprinse în Comisia pentru Apărare din Parlament pe marginea violențelor și abuzurilor din Piața Victoriei din 10 august. Ministrul de Interne insistă în continuare cu cazul Ștefaniei, iar opoziția cu protestatarii bătuți gratuit de jandarmi.

UPDATE Ministrul de Interne, Carmen Dan, ssține că nu a știut de ordinul semnat de prefectul Capitalei de evacuare a manifestanților din Piața Victoriei.

„În jurul prânzului am ajuns la minister și am primit informări pe tot parcursul zilei. Nu am discutat cu doamna prefect (prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, n.r.) în ziua de 10 august. Am primit informația pe fluxul informațional după ce s-a semnat ordinul de restabilire a ordinii publice”, a declarat Carmen Dan la finalul audierii în comisia de apărare.

***** Textul inițial

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a prezentat marți la audieri în Comisia de apărare a Camerei Deputaților, fiind însoțită de șefi din Jandarmerie, dar și de secretarul de stat Raed Arafat.

Procedura a fost stabilită de președintele comisiei, Dorel Căprar, deputat PSD. Acesta a cerut să fie puse toate întrebările, iar ulterior presa să părăsească sala pentru a se putea răspunde la aceste întrebări, susținând că sunt date din raportul declarat secret.

Deputatul Robert Turcescu a protestat, însă Dorel Căprar a fost de neclintit.

În debutul audierii, Carmen Dan a recunoscut că a fost la minister, deși se afla în concediu. Ea a spus că a stat până la 3 dimineața în „ședință informală” cu șefii Jandarmeriei.

Primele întrebări au venit din partea lui Robert Turcescu, deputat PMP. Acesta a întrebat, printre altele, de ce aveau jandarmii numerele de identificare acoperite cu bandă neagră și dacă a fost dat ordin pentru ca protestatarii să fie bătuți.

A răspuns maiorul Laurențiu Cazan, cel care a coordonat operațiunea Jandarmeriei de evacuare a Pieței Victoriei.

„În unele cazuri, nu mai corespundea acel indicativ, erau căști ale altor jandarmi. Dar nu există un impediment în identificarea jandarmilor. Le știm perimetru, fiecare a avut un șef mai mic la acel nivel”.

„Sunt situații particulare, nu au primit niciun ordin pentru a bate protestatari”.

A intervenit în discuție și ministrul Carmen Dan: „Dar o fi fost ordin ca Ștefania (jandarmerița bătută) să primească 20 de pumni în cap?”. Replica a venit de la deputatul Robert Turcescu: „O fi fost ordin ca protestatarii pașnici să primească 20 de lovituri cu tonfa?”.

Momente tensionate au apărut când Răzvan Prișcă, deputat PNL, a cerut ca parlamentarii să nu fie luați de proști de șefii Jandarmeriei.

„Rog jandarmeria să nu ne ia de proști. Vreți să spuneți că jandarmii aveau bandă neagră pe numerele de identificare așa, pentru că le-au luat dintr-un portbagaj, la întâmplare și nu erau ale lor? Chiar ne luați de proști?”.